Yükleniyor...
Can gezikolikler; tuzların fısıldayan efendisi Şereflikoçhisar, insanları ve doğal güzellikleri ile birçok turiste ev sahipliği yapmaktadır. İnsana huzur ve mutluluk veren ilçe birçok güzelliğiyle ziyaretçilerini büyülemektedir. Yöre halkının misafirperverliği ise takdire şayandır. Şayet hazırsanız bu gezimizde; Selçuklulardan kalma tarihi “Koçhisar Kalesi”, ülkemizin tuz deposu “Tuz Gölü”, ülkemizin en eski ve büyük baraj göllerinden “Hirfanlı Barajı”, tarih kokan mekan “Şereflikoçhisar Kent Müzesi”, kadim bir Selçuklu eseri “Alaaddin Camii”, tadına doyulmaz enfes “Şereflikoçhisar kavunu” ile bizleri bekleyen Şereflikoçhisar şehrimizi Yüce Allah2ın izniyle gelin hep birlikte daha detaylı gezelim inşallah.
Eski ismi Koçhisar olan Şereflikoçhisar, başkentimizin bir ilçesidir. Ankara’nın güney tarafında bulunmaktadır. Ankara’ya olan uzaklığı yaklaşık 145 kilometredir. Bu özelliği ile Ankara’nın ilçeleri arasında Ankara’ya olan uzaklığı en fazla olan ilçedir.
Ülkemizin, hemen hemen her noktasından Çanakkale mücadelesine katılan olmuştur. Koçhisar halkı da Çanakkale mücadelesinde büyük fedakârlık göstermiştir. Öyle ki yöre halkının gösterdiği kahramanlıklardan dolayı ve mücadelede verdikleri şehitlerden dolayı cumhuriyet döneminde Ulu Önder Atatürk ve meclis tarafından “Şerefli” unvanı verilerek bu güzel şehrin ismi “Şereflikoçhisar” olmuştur.
Şereflikoçhisar’ın biraz karışık bir hikâyesi var. Koçhisar, 1885 senesinde belediye olmuş, 1891 senesi gelince Konya iline bağlanarak Konya’nın ilçesi olmuştur. 1920 yılında il olma statüsü kazanan Aksaray’a bağlanmıştır. Ancak 1933 yılına gelindiğinde ise Aksaray’ın tekrar ilçeye dönüştürülmesi sonucu Başkent Ankara’ya bağlanmıştır.
Şereflikoçhisar, Ankara’ya bağlanmadan birkaç yıl önce dönemin Aksaray Valisi Ziya Günar, Şereflikoçhisar’a ilköğretim okulu yaptırmıştır. Bu ilköğretim okulun adı da “Cumhuriyet İlköğretim Okulu”dur.
Ankara’nın, en uzak ilçesi unvanını taşıyan Şereflikoçhisar; Konya, Kırşehir ve Aksaray illerine komşudur. Koçhisar İlçesi, Ankara ilinin Balâ ve Evren ilçelerine, Kırşehir ilinin Kaman ilçesine, Aksaray ilinin Ağaçören ve Sariyahşi ilçelerine ve Konya ilinin de Kulu ilçesine komşudur.
Şereflikoçhisar’ın, köklü bir tarihi olduğu bilinmektedir. Öyle ki bu yerleşim yerinin tarihi Hititler dönemine kadar uzanmaktadır. M.Ö. 334 senesinde Büyük İskender Persleri mağlup edince İskender’in birlikleri bu bölgeye gelmişlerdir.. M.Ö. 275 senelerinde “Keltler” bölgeye kadar gelerek “Galatya”yı kurmuştur. Anadolu’da yerleşik hayata geçen Keltlere “Galatlar” denilmiştir. Anadolu’ya girme amaçları, Anadolu’nun bereketli topraklarında hayvanlarını beslemek, toprağı işleyip ekmek yapmak, tuz elde ederek etlerini tuzlayıp korumak ve şaraplarını yapabilecek olmalarıdır. Keltler amaçları doğrultusunda Tuz Gölü ve çevresine yerleşmişlerdir. İlçeye bağlı Karendere köyünün olduğu bölgeye ‘kelt’ denmektedir. “Tektosag” adındaki kabileler, tuz üretiminde kendilerini geliştirmişler ve Tuz Gölü çevresinde tuz üretimi yapmışlardır.
1071 Malazgirt Savaşı’yla Doğu Roma İmparatorluğu Türklere yenilmiştir. Doğu Roma İmparatorluğu yani Bizans ordusunun generali Roussel de Bailleul, savaşın kaybedilmesiyle zayıflamış olan Doğu Roma İmparatorluğu’na karşı Galatların bulunduğu bölgede bir isyan başlatılmasını sağlamıştır. Böylelikle Roussel de Bailleul, Doğu Roma İmparatorluğu’na karşı ayaklanma çıkartarak Frank- Keltlerden oluşan bir devlet kurmuştur. Doğu Roma İmparatorluğu, bu yeni kurulan devleti ortadan kaldırmak istemiş ve askerlerini bu devletin üzerine göndermiştir. Doğu Roma İmparatorluğu ne kadar çabalasa da devleti yıkma konusunda başarısız olmuştur. Başarısızlık sonucunda Türklerden yardım istemiştir. Doğu Roma İmparatorluğu’nun yardım çağırısına kulak veren Selçuklu Devleti, yeni kurulan Frank-Kelt karışımlı bu devletin Türkler için problem oluşturabileceğini öngörerek yardımı kabul etmiştir. Sonuç olarak “Roussel de Bailleul” yakalanarak idam edilmiştir. Kurduğu devlette bu şekilde ortadan kalkmıştır. Bu olay ile Türkler, Şereflikoçhisar tarihine ilk adımı atmıştır.
Selçuklular döneminde ilçenin kuzeyine Koçhisar Kalesi yaptırılmıştır. Koçhisar Kalesi, Osmanlı döneminde Fatih Sultan Mehmet tarafından yıktırılmıştır.
Koçhisar ismi, Selçuklu Döneminin son zamanlarında kullanılmaya başlanmıştır. Selçuklu İmparatorluğu zamanında ilçede bulunan tepenin etrafında bir kale yer almaktaydı. Bu kalenin haricinde yüksekteki tepede de ikinci bir kale yer almaktaydı. “Koç” kelimesi çift anlamında “Hisar” kelimesi de kale anlamında kullanılarak ‘Çift Kaleli Şehir’ anlamına gelen “Koçhisar” adı kullanılmıştır.
Şereflikoçhisar, adından Çanakkale mücadelesi döneminde gösterdiği üstün başarı kadar turizm değerleri ile de bahsettirmektedir. Şehrimizin önemli turizm değerleri; Tuz Gölü, Kurşunlu Camii, Koçhisar Kalesi’dir.
Şereflikoçhisar’ın, ekonomisi daha çok tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Hayvancılık sektöründe “kredili besicilik” adı verilen üretim modeli yaygındır. Sektörün geliştirilmesi için suni tohumlama yöntemi de kullanılmaktadır. Yörede en çok yetiştirilen tarım ürünleri; buğday, arpa, nohut, mercimek, ayçiçeği ve şeker pancarıdır.
Tuzlu kahve, hemen hemen her damadın zorlu sınavıdır. Nerden gelmiş, kim icat etmiş hiç merak ettiniz mi? İşte Şereflikoçhisar, bu eski geleneğimizin tam da doğduğu yer. Çok eski zamanlarda görücü usulü ile evlilik yapacak olan kızlar, istemeye gelen görücüyü beğenmezler ise gölden getirilen tuzu kahvenin içine atarlarmış. Tuzlu olan bu kahveyi içen damat bu şekilde istenmediğini anlarmış. Olur ki görücü gelen kız, damadı beğenirse kahveyi şekerli yaparmış.
Şereflikoçhisar ilçe sınırları içerisinde Tuz Gölü bulunmaktadır. Tuz Gölü, 1642 metrekare yüzölçümüne sahiptir. Türkiye'nin ikinci büyük gölü olma özelliği taşımaktadır. Tuz Gölü, beyazın en güzelini yansıtan güneşin ve ayın muazzam görüntüsünü izleyebileceğiniz muhteşem bir göldür. Yılın belli dönemlerinde tamamen su ile kaplı olup belirli dönemlerinde buz pistini aratmayacak kurulukta bembeyazdır. Bu dönemde sert tuz tabakası üzerinde yürüyebilirsiniz. Göl üzerinde bulunan toprak yollar ile göl kıyısında gezinebilir, gölün kenarına kurulmuş olan tesiste oturup bir şeyler yiyip içebilirsiniz. Ayrıca bu tesisten her türlü hediyelik eşya, kişisel ürünler vb. satın alabilirsiniz.
Hirfanlı Baraj Gölü, 1953-1956 yılları arasında yapılmıştır. Akarsu yatağına göre 78 metre yüksekliktedir. Hirfanlı Barajı, ülkemizin en büyük boyutlu baraj göllerinden birisidir. Koçhisar sınırlarında bulunan Hirfanlı Baraj Gölü, ilçe için büyük öneme sahiptir. İlçenin kuzeyinde yer alan bu gölden sulama yapılmaktadır. Aynı zamanda gölde enfes lezzette balıklar da üretilmektedir. Şayet baraj gölünü gezmeye gelirseniz baraj kenarında kurulmuş salaş restoranlarda baraj balıklarının tadına bakmayı sakın ihmal etmeyin.
Şereflikoçhisar için önemli bir tarihi yapı olan Alaattin Cami’nin kim tarafından ne zaman yaptırıldığı kesin olarak bilinmemektedir. Mimari özelliklerinden Selçuklu Döneminde yaptırılmış olduğu tahmin edilmektedir. Caminin kapısında 1869 yılına ait bir kitabe bulunmaktadır. Bu kitabenin caminin o dönemdeki restorasyon çalışmaları sırasında konulduğu düşünülmektedir. Kare plana sahip olan cami, Sarıkaya mahallesinde bulunmaktadır. Değerli bir Selçuklu yapısı olan cami, ilçede görebileceğiniz en değerli yapılardan birisidir.
Şereflikoçhisar’ı kuşbakışı izleyebileceğiniz “Güneştepe” oldukça büyüleyici bir manzaraya sahiptir. Bu manzara eşliğinde aileniz ve sevdiklerinizle birlikte yemekler yiyip keyifle demli bir çay yudumlayabilirsiniz. Güneştepe siz yemeğinizi yerken çocuklarınızın da keyifli vakit geçirebileceği oyun alanları barındırmaktadır. Siz eşsiz manzaranın tadını çıkartıp lezzetli yemekleri tadarken çocuklarınız da oyun alanlarında eğlenceli vakit geçirebilir.
Kent müzesi; Şereflikoçhisar ilçemizin Yeni Mahallesinde bulunmaktadır. Toplu ulaşım araçları kullanılarak rahatlıkla müzeye ulaşım sağlanabilmektedir. Müzede yöre halkının asırlarca süren yaşam tarzını, üretim biçimleri, inançlarını, değerlerini aktaran belge ve araçlar toplanmış ve burada korunarak sergilenmektedir. Kent Müzesi’ni Şereflikoçhisar’a yolunuz düşerse mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Tuz Festivali, her yıl Şereflikoçhisar şehrimizde Tuz Gölü’ne yakın bir yerde yapılmaktadır. Tuz Festivali, önemli bir eğlence festivalidir. Şehre ek gelir sağlamaktadır. Çeşitli halk oyunları ve gösterileri, ücretsiz konserler ile birçok etkinlik yapılmaktadır. İlk Tuz festivali, 5-6 Ağustos 1983 tarihinde yapılmıştır.
Şereflikoçhisar’ın en meşhur damak tatları arasında özellikle kapama ile birlikte orman kebabı gibi et muhteviyatı güçlü yemekler bulunmaktadır. Nitekim yörede özellikle küçükbaş hayvancılık oldukça yoğun bir uğraş olduğundan yapılan et yemekleri de oldukça leziz olmaktadır. Muhteşem bir lezzet olan efelek dolması ile aynı zamanda arabaşı Koçhisar ziyaretinizde mutlaka tadına bakmanız gereken enfes damak tatları. Şayet yöreye kışın gelirseniz özellikle kış kavunu ismiyle nam salmış Koçhisar kavununun enfes tadına bakmadan sakın buradan ayrılmayın. Benden söylemesi. Afiyet olsun.
Koçhisar şehrimizin önemli gelir kaynaklarından birisi de hiç şüphesiz kavundur. Eşsiz tadı ile damak zevkimizi büyüleyen Koçhisar kavununu mutlaka tatmalısınız ve giderken de sevdiklerinize götürmelisiniz.
Şereflikoçhisar ilçemizin sanat, siyaset ve spor alanlarında birçok ünlü ismi vardır. Şarkıcı Uğur IŞILAK Şereflikoçhisar ilçemizdendir ve ilçemizde konserler vermiştir. Başarılı oyuncu Serenay SARIKAYA, siyasetçi Ali BABACAN, futbolcu Barış ÖZBEK, Koçhisar ilçemizin ünlü isimlerindendir.
Şereflikoçhisar’a ulaşım oldukça basittir. Şereflikoçhisar ilçesi, Başkent Ankara’ya yaklaşık olarak 150 km uzaklıkta olup, Ankara merkezden gelecek gezi severler Ankara AŞTİ’den kalkan ilçenin otobüslerine binip kolaylıkla ilçeye gelebilirler. Koçhisar’ın Konya’ya uzaklığı D715 üzerinden 210 km olup araç ile yaklaşık 2 saat 30 dakikadır. Şehrin İstanbul’a uzaklığı O-4 otoyolu üzerinden yaklaşık 590 km olup araç ile yaklaşık 6 saattir. İzmir’e uzaklığı ise D300/E96 üzerinden 670 km ile yaklaşık 8 saat mesafededir. Şereflikoçhisar’a en yakın havaalimanı Nevşehir Kapadokya Havalimanıdır. Havalimanı yaklaşık 120 km mesafede olup araç ile yaklaşık 1,5 saat mesafededir.
Şereflikoçhisar, Başkent Ankara’nın en şirin ve en güzel ilçelerinden biridir. Şereflikoçhisar’a yolunuzu düşerse yöre halkının misafirperverliğinden hoşnut kalacaksınız. Özellikle gün batımında Tuz Gölü’ne uğrayıp gün batımını izlemelisiniz. Öyleyse özgürlüğünüzü alın ve sıra dışı harikulade enstantaneleriyle sizleri bekleyen Tuzun Başkenti: Şereflikoçhisar şehrimize yelken açın, hep seyahatte elbette 'Dr. Murat Ak Seyahat' ile kalın hoşça kalın.