Yükleniyor...
Merhabalar can gezikolikler. Sizlere bu seyahatimizde ülkemizde oldukça kötü bir anıyla, 301 madencinin şehit olmasıyla hatırlanan Soma şehri gezimden bahsedeceğim. Soma Soma şehrimizde; tarihin ortasında; “Darkale Minareli Camii”, huzur veren; “Menteşe Kaplıcaları”, Soma’nın tarihe açılan penceresi; “Emin Hıdır Bey Camisi”, Soma şehrimizde bir vaha; “Sevişler Barajı”, bir gelenek; “Karaelmas Kültür ve Sanat Festivali”ni hep birlikte gezeceğiz inşallah. Keyifli okumalar...
Bölgeye ilk yerleşenler önceleri: Güllüce civarında yer alan “Sumak” isimli bölgede yaşamışlardır. Daha sonra yaşanan büyük bir deprem sonucu bölgeyi terk ederek günümüzde Soma’nın bulunduğu bölgeye yerleşmişler ve bölge “Soma” adını almıştır. “Soma” kelimesinin manası “ilk damıtılan rakı” olarak kayıtlarda geçmektedir. Fakat kelimenin temelinin sumaktan türediği düşünülmektedir. Bölgede çok sayıda yetişen bitki, bunun bir ispatı olarak yorumlanmaktadır.
Bölge, çok sayıda uygarlığın egemenliği altına girmiştir. Takvimler, 1336 yılını gösterdiğinde ulaşılabilen kayıtlarda bölge bir sancak merkezi olarak geçmektedir. Yöre, Ankara Muharebesi’nden sonra bölge, “Saruhan Beyliği”nin hakimiyetine girmiştir. Kurtuluş Savaşı döneminde bölgede Yunan işgali yaşanmıştır. 1922 senesinde ise bölge, düşmandan tamamen temizlenmiştir.
Kömür diyarı Soma; Ege Bölgesi’nin kuzeyinde yer almaktadır. Rakımı yaklaşık 170 m.’dir. Yerleşik hayata geçildikten sonra Yunt Dağı’nın hemen yanı başına yerleşilmiştir. Bölge; ülkemizin en faal ve en tehlikeli fay hattı olan “Savaştepe” fay hattı üzerinde yer almaktadır. Yörenin denize olan uzaklığı yaklaşık 45 km. dir. Bölgede araziler genel olarak engebeli ve oldukça dağlıktır. Yörede Akdeniz iklimi hüküm sürmektedir.
Bölgedeki en eski tek minareli cami olma özelliği taşımaktadır. Mevcut olan minare; 19. yy. yapısıdır ve bağlı bulunduğu camiden ayrı, doğal bir yapısı bulunmaktadır. Bilhassa yapımında antik eşyaların kullanılması oldukça ilgi çekicidir. Benim gibi tarihi yapılara meraklıysanız görmenizi şiddetle tavsiye ediyorum.
Soma ilçe merkezine yaklaşık 30 km mesafede bulunan Menteşe köyündedir. Termal suyun sıcaklığı ortalama 85 derecedir. Kaplıca sevenlerin mutlaka uğraması gereken enfes bir yer. Benden söylemesi...
Şehir merkezinde yer alan cami, Cuma mahallesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. Tarihi yapı; bölgedeki en büyük ve en eski camidir. Yapı ortalama 18 metrelik boyuyla oldukça görkemli durmaktadır. İnşa edilme tarihi net olarak bilinmemekle beraber, Anadolu Selçuklu Devleti beylerinden “Emin Hıdır Bey” tarafından inşa ettirildiği düşünülmektedir. Takvimler, 1786 senesini gösterdiğinde ise Süleyman Bey’in tensipleriyle restore edilmiştir.
Soma - Savaştepe kara yolu üstünde yer alan baraj, gerçekten görülmeye değer. Bölgede yer alan termik santralin ihtiyaçlarını karşılamak ve bölgede olası taşkınları önlemek amacıyla inşa edilmiştir. Barajda balık tutma ve piknik yapma imkanı bulunmaktadır. Baraj; yaklaşık 65 metrelik bir toprak dolgusu ile muhafaza edilmektedir. Özellikle benim gibi balık tutmayı seviyorsanız görmenizi şiddetle tavsiye ediyorum.
Festival; yazın başlangıç ayı olan Haziran’ın 1. haftasında Soma Belediyesi tarafından organize edilmektedir. Her yıl düzenlenen festival tarihlerinde Soma’ya giderseniz güzel bir manzara ila karşılaşırsınız. Festivalde: Soma sevgisi ve kömürün önemi defaatle vurgulanmaktadır.
Soma Maden Faciası, o kara gün, takvimler “13 Mayıs 2014” tarihini gösterdiğinde gerçekleşmiştir. Soma şehrimizde yer alan kömür madeninde gerçekleşen yangın sebebiyle, 301 madencimiz maalesef feci şekilde can vermiştir. Bu vesile ile bir avuç kömür için bir ömür veren madencilere Allah’tan rahmet, geride kalan yakınlarına sabırlar diliyorum. Mekanları cennet olsun...
Kömür diyarı Soma’nın sağlık açısından yeni yatırımlara ve gelişim trendine ihtiyacı bulunmaktadır diyebiliriz. Şehrimizde bir adet devlet hastanesi ve çok sayıda aile sağlığı merkezi bulunmaktadır. Bölge insanı sağlık ihtiyaçları için genellikle Manisa il merkezine gitmektedir.
Soma şehrimizde; Manisa Celal Bayar Üniversitesine bağlı olarak faaliyet gösteren “Soma Meslek Yüksekokulu” bulunmaktadır. Okul; 1994 yılında kurulmuştur. Elektrik, maden ve makine programları açılmıştır. Günümüzde yaklaşık 1000 öğrenci eğitim görmektedir.
Kömür diyarı Soma; cennet ülkemizin Ege Bölgesi’nde, Manisa’nın ismini en fazla duyurmuş güzel ve şirin ilçelerinden biridir. Akhisar ile Bergama ilçelerini birbirine bağlayan yol, Soma’dan geçmektedir. İl merkezi olan Manisa’ya uzaklığı yaklaşık 90 km ile 1 saatlik mesafededir. Soma; “Başkent Ankara”ya O5 ve D200 üzerinden yaklaşık 605 km ile 6,5 saat; “İstanbul”a O5 üzerinden 352 km ile 4 saat; “İzmir”e ise O5 üzerinden 135 km ile 1,5 saat, “Bergama”ya ise 40 km mesafededir. Soma şehrimize ülkemizin her noktasından karayolu ile rahatlıkla ulaşım mümkündür. “İzmir Adnan Menderes Havalimanı”nı kullanarak aktarmalı olarak da olsa havayolu ile de Soma’ya ulaşabilirsiniz.
İnşallah başka bir rotada tekrar görüşebilmek dileğiyle, Soma şehrimizde; tarihin ortasında; “Darkale Minareli Camii”, huzur veren; “Menteşe Kaplıcaları”, Soma’nın tarihe açılan penceresi; “Emin Hıdır Bey Camisi”, Soma şehrimizde bir vaha; “Sevişler Barajı”, bir gelenek; “Karaelmas Kültür ve Sanat Festivali”ni Yüce Allah’ın izniyle hep birlikte keşfetmeye çalıştık. Hayatın ve özgürlüğünüzün tadını Yüce Allah’ın izniyle çıkarıp, tarihi mekanları ve doğal güzellikleri ile kömür diyarı Soma’ya yelken açın, sağlıkla, huzurla elbette “Dr. Murat Ak Seyahat”le kalın, sağlıcakla kalın...