Yükleniyor...

TÜRK'LERİN  ULU YURDU: ULUKIŞLA

Ulukışla, uçsuz-bucaksız bozkırların bitip, yemyeşil Torosların başladığı cennet bölgelerden biridir. Bu yazımızda sizlere Turistik büyük değeri olan ve büyüleyici güzellik barındıran Ulukışla yöresinden bahsedeceğiz…

NİĞDE’NİN İLÇESİ ULUKIŞLA

Ulukışla ilçesi, Niğde’ye bağlı şirin bir ilçedir. Türkiye’nin en eski ilçeleri arasındadır. Ulukışla, hemen her dönemde canlı ve hareketli bir yöredir. Ulukışla’nın coğrafi konumu ve stratejik önemi bu canlılığın sebebidir. Ulukışla, tarih sahnesi boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.

ULUKIŞLA'NIN TARİHİ

Doğu seferlerinde Niğde, seferi gerçekleştirenlerce konaklama yeri olarak kullanılmıştır.  Kanuni Sultan Süleyman’da 1549 yılında İran Seferinden dönerken Ulukışla'dan geçmiştir. Ulukışla tarih sahnesine bakıldığında, XVI. yüzyılda Niğde'nin Bor kazasında Şücaeddin Nahiyesi, XVIII. Yüzyılda Şücaeddin ve XIX. Yüzyılda ise Bozok Eyaletinde Şücaeddin ve Ulukışla adlarıyla anılmıştır. Halkın Kışla adıyla andığı Öküz Mehmet Paşa Külliyesi sebebiyle bölgenin adı en son Ulukışla olarak kalmıştır. Nevşehirli Damat İbrahim Paşa zamanında Nevşehir’in yıldızının parlamasıyla birlikte Ulukışla da önem kazanmıştır. Kurtuluş savaşı döneminde Ulukışla, Fransız işgalcilere karşı mücadele gösteren Kuvay-i Milliye’nin başlıca üstlerinden birisi görevini üstlenmiştir.

ULUKIŞLA İSMİ NEREDEN GELİYOR?

Ulukışla, 16. yüzyılın başlarında Osmanlı sadrazamı Öküz Mehmet Paşa tarafından yaptırılan Kervansaray’ın hizmete açılmasıyla Ulukışlak ismiyle anılmıştır. İlerleyen zamanlarda da Ulukışla ismiyle tarih sahnesine geçmiştir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla birlikte ilçe statüsü kazanarak Türkiye’nin en eski ilçeleri arasında yerini almıştır. Babadan oğula yöntemiyle yönetilen Ulukışla ve çevresi belirli dönemlerde Dudular, Berberoğulları, Çavuşukelköseler, Hatipoğulları, Kadılar, Ağalar, Hamamcılar, İlyasoğulları, Kalaklar, Körhamzalar, Hacıhocalar sülalelerine ev sahipliği yapmıştır. Küçükilbey, Büyükilbey, Alpagut ve Ballık adını alan semtler o dönemde yerleşim yeri olarak seçilmiştir.

TREN GARI BULUNUYOR

Ulukışla’da tren garı bulunmaktadır. Demiryolları tarafından 1914 yılında Ulukışla-Pozantı bölümü, 1933’de Ulukışla-Kayseri bölümü hizmete açılmıştır. Aynı zamanda Bağdat-Berlin Demiryolunun bir parçası olan Konya-Adana hattı ve Kardeş Gediği istasyonu Ulukışla-Kayseri hattına bağlanmaktadır. Erciyes Ekspresi, Kayseri’den Niğde’ye, Niğde’den Ulukışla’ya, Ulukışla’dan Pozantı’ya, Pozantı’dan Adana’ya ulaşım sağlamaktadır. Ayrıca Konya ve Karaman illerimizden Mersin ilimize ulaşması planlana hızlı tren hattının yakın zamanda Ulukışla ilçemize ulaşması beklenmektedir. Şüphesiz bu gelişme Ulukışla ilçemizin lojistik bir merkez olarak daha fazla tanınmasına ve gelişmesine vesile olacaktır inşallah.

ULUKIŞLA'NIN BELDE ve KÖYLERİ

Ulukışla’nın Niğde’nin diğer ilçelerinde olduğu gibi pek çok belde ve köyü vardır. Çanakçı, Bayağıl, Alihoca, Altay, Ardıçlı, Elmalı, Eminlik, Emirler, Başmakçı, Hasangazi, Horoz, Hüsniye, Katrancı, Koçak, Kolsuz, Handeresi,İmrahor, Karacaören, KozlucaOvacık, Porsuk, Gümüş, Güney, Hacıbekirli, Şeyhömerli, Tabaklı, Tekneçukur, Toraman, Ünlüyaka, Gedelli, Çifteköy, İlhanköy, Madenköy, Tepeköy Ulukışla’ya bağlı belde ve köylerdir.

ULUKIŞLA’NIN İKLİM YAPISI

Ulukışla, Akdeniz-İç Anadolu geçiş iklimine sahiptir. Bu iklim tipinde yaz ayları serin ve kurak, kış ayları soğuk ve kar yağışlı geçmektedir. Bölgede yağış en çok ilkbahar ve kış mevsiminde görülmektedir. Bölgenin bitki örtüsü bozkırdır. Bölgenin Mersin sınırında ormanlık alan da yer almaktadır. Bölgede taşkın olayları yaşanmaktadır. Taşkınlar, ormansız çevre dağlarında karların erimesi ve bahar yağmurları nedeniyle olmaktadır.

ULUKIŞLA'NIN GEÇİM KAYNAKLARI

Ulukışla bölgesinin ekonomisi tarım ve hayvancılık temellidir. Bölgede yetiştirilen tarım ürünleri elma, arpa, patates, buğday, üzüm ve şekerpancarından oluşmaktadır. Bölgede çeşitli sanayi kuruluşları da yer almaktadır. Tuğla ve kiremit fabrikaları sanayi kuruluşlarına örnektir. İlçenin zengin yer altı kaynakları da bulunmaktadır. Altın, gümüş, çinko, demir, jips ve kurşun-çinko yatakları ilçe topraklarında yer almaktadır.

ŞİFANIN MERKEZİ: ÇİFTEHAN KAPLICALARI

Çiftehan Kaplıcaları, Ulukışla ilçe merkezine 30 kilometre uzaklıktadır. Kaplıca, E-90 karayolu üzerinde yer almaktadır. Çiftehan Kaplıcalarında 550’de 18 lt/sn termal su kaynağı mevcuttur. Kaplıcalarda İl Özel İdare Müdürlüğüne ait otel ve pansiyonlar yer almaktadır. Kaplıca sularının romatizmal hastalıklar, kireçlenme, kadın hastalıkları ve eklem ağrılarına iyi geldiği bilinmektedir. Bu kaplıcalar,  Çukurova bölgesinde yaşayanlar tarafından özellikle mayıs-ekim ayları arasında yoğun şekilde ziyaret edilmektedir.

YÖREYE ÖZGÜ: TOROS KURBAĞALARI (RANA HOLTZİ)

Ulukışla ilçe merkezine 30 kilometre uzaklıkta Maden köyü sınırlarındaki Toros Dağları Medetsiz Tepesi eteklerinde iki adet krater gölü yer almaktadır. Bu göller; Karagöl ve Çiniligöl’dür.  Karagöl sınırları içerisinde bilim adamı Werner tarafından ilk olarak 1898 yılında bilim âlemine tanıtılan bir kurbağa türü yaşamaktadır. Bu kurbağa, Rana Holtzi diğer adıyla Toros Kurbağasıdır.

OKSİJEN CENNETİ: MEYDAN YAYLASI

Ulukışla da yer alan Meydan Yaylasında yetişen 30 bitki türü tespit edilmiştir. Bu bitkiler sadece Meydan Yaylasında yetişmektedir. Dağ kampı içinde oldukça elverişli olan bu bölge yaz mevsiminde yerli ve yabancı turistlerce ziyaret edilmektedir. Meydan yaylası, kış sporlarına ve kayak merkezine elverişli yapıdadır.

TIPKI O GÜNLERDEKİ GİBİ: ÖKÜZ MEHMET PAŞA KERVANSARAYI

Öküz Mehmet Paşa Kervansarayının, 1616 yılında Öküz Mehmet Paşa tarafından yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Öküz Mehmet Paşa, padişah I. Ahmet’in damadıdır. Öküz Mehmet Paşa, I. Ahmet ve II. Osman dönemlerinde iki defa sadrazamlık yapmıştır. Öküz Mehmet Paşa Kervansarayında cami, hamam, avlu ve arasta (dükkânlar) yer almaktadır.  Ünlü şair Faruk Nafiz ÇAMLIBEL meşhur şiirlerinden biri olan Han Duvarları şiirini Öküz Mehmet Paşa Kervansarayında yazmıştır.

TARİHE DERİN YOLCULUK: ZEYVE HÖYÜĞÜ

Zeyve Höyüğü, Ulukışla ilçe merkezine 10 kilometre uzaklıktaki Porsuk köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Höyük, Hitit, Finike, Bizans ve Roma dönemlerine ait kalıntılar taşımaktadır. Yerli ve yabancı pek çok turist tarafından ziyaret edilen Zeyve Höyüğünde Fransız kazı heyeti tarafından yaklaşık 40 yıldır kazı çalışmaları sürdürülmektedir. Zeyve Höyüğünde bulunan eserler Niğde Müzesi’nde sergilenmektedir.

ULUKIŞLA'NIN ENFES DAMAK TATLARI

Ulukışla ilçesi yöresel lezzetler bakımından zengin bir bölgedir. İlçede, Yoğurtlu çorba, Silmeç, Kuymak, Taşfırın böreği, Erişte pilavı, Şepe, Sıkma, Gözleme, Sulu köfte, Kılan böreği, Cilbir, Yarpuz çorbası, Sebzeli bulgur pilavı ve Batırık enfes yöresel lezzetler arasındadır.

ULUKIŞLA'YA NASIL ULAŞIRIM

Ulukışla ilçesi, ana karayolu ve demiryolu üzerinde olması sebebiyle ulaşımı kolay bir bölgedir. Adana merkeze yaklaşık 155 kilometre uzaklıkta olan ilçe, Aksaray merkeze 110 kilometre uzaklıktadır. Ulukışla ilçesi, Niğde il merkezinin güneyinde yer almaktadır. Niğde’ye uzaklığı 90 kilometredir.

TÜRK'ÜN ULU YURDU ULUKIŞLA'YA YELKEN AÇIN

Ulukışla, tadılmaya değer birbirinden lezzetli yemekleri, görülmeye değer höyüğü, kervansarayı, kaplıcası, yaylası, kurbağası ve pek çok güzelliği ile siz değerli ziyaretçilerini beklemektedir. Öyleyse yanınıza huzuru sağlığı ve neşeyi alın Türk'ün ulu yurdu Ulukışla'ya yelken açın,hep seyahatte elbette 'Dr. Murat Ak Seyahat' ile kalın, hoşça kalın. 

Facebook, Instagram, Twitter, Linkedin: DR.MURAT AK SEYAHAT 

Yorum Yazın

İçeriğimiz ile ilgili değerlendirmelerinizi ve içeriğimize eklenmesini istediğiniz konular var ise lütfen yorum olarak iletiniz.

İçeriklerimizi diğer sosyal medya adreslerimizden takip edebilirsiniz.

(Mesaj için 255 karakter limiti bulunmaktadır.)