Yükleniyor...


REFAHİYE: SAKİN, HUZURLU VE FERAH BİR ŞEHİR

Doğu Anadolu Bölgemizin en güzel şehirlerinden Erzincan iline bağlı Refahiye’yi tanımaya ne dersiniz? Doğal güzellikleri ve çam ormanları ile sizlerin ruhunu dinlendirecek sakin, huzurlu ve ferah bir şehir olan “Refahiye” keşfedilmeyi bekliyor. Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgesi’nin iklim özelliklerini taşıyan ilçe, özellikle tarımsal ürün çeşitliliği açısından zengindir.  Türk siyasetinin en etkili isimlerinden, başbakanlık, bakanlık gibi birçok üst düzey görev yapmış olan “Binali Yıldırım” ve pop müziğin son dönemlerinde en çok sevilen yıldızlarından biri olan “Oğuzhan Koç” Refahiye’lidir. Bu huzurlu ilçemize gelmişken tarihi ibadethanelerden ‘Merkez Camii’ni ve ‘Kadıköy Kilisesi’ni, yeşillikler içinde bir cennet köşesi olan ‘Dumanlı Yaylası’nı, aynı zamanda kayaların arasında doğal olarak oluşan balların çoğaldıkça akması ile oluşan ‘Bal Kayaları’nı yerinde görebilir, her yıl Ağustos ayında düzenlenen ‘Bal Festivali’ne katılabilir ve ilçenin yöresel lezzetlerinden olan ‘Arpa Haşılı Çorba’yı tadabilirsiniz. Gelin insan ruhunu dinlendiren bu güzel ilçemizi daha yakından tanıyalım.

ULAŞIM

Refahiye’nin Erzincan il merkezine uzaklığı E80 karayolu üzerinden yaklaşık 70 km ile 52 dk mesafede bulunmaktadır. İlçenin doğu kısmı il merkezi ile kuzeyi Şiran ve Alucra ilçeleri ile, kuzeybatısı Gölova ve Akıncılar ilçeleri ile, batısı İmranlı ilçesi ile ve son olarak güneyi ise İliç ve Kemah ilçeleri ile sınırdır. E-80 karayolu hattında yeralması nedeniyle il merkeziyle ulaşım rahatlıkla sağlanabilmektedir. İlçeye en yakın havalimanı yaklaşık 77 km ile 1 saatlik mesafede Erzincan’da bulunan DHMİ Yıldırım Akbulut Uluslararası Havalimanı’dır. İlçenin başkentimiz Ankara’ya uzaklığı D200/E88 karayolları üzerinden yaklaşık 610 km ile 7 saat 30 dk’dır. İstanbul iline uzaklığı E80 karayolu üzerinden yaklaşık 968 km ile 11 saat 5 dk’lık mesafede bulunmaktadır. İzmir iline uzaklığı ise E80 ve O-5 karayolu üzerinden yaklaşık 1327 km ile 13 saat 40 dk mesafededir.

GENEL BİLGİLER

Refahiye, bağlı bulunduğu Erzincan ilinin kuzeybatı kısmında yer alan Doğu Anadolu Bölgesi ile aynı zamanda Karadeniz Bölgesi ile yine komşu olduğu İç Anadolu Bölgesi’nin tam kesiştiği bölgede kurulmuştur. İlçede yaz ayları ılık ve serin, kış ayları ise sert ve kar yağışlı geçmektedir. İlçenin rakımı 1580 metre olup doğusunda Sakaltutan Geçidi,batısında Kızıldağ Geçidi bulunmaktadır. Üç bölgeyi birbirinden ayıran ve önemli nehirlerimizden olan Yeşilırmak ve Fırat nehirlerini besleyen su kaynaklarına sahip olması nedeni ile Refahiye büyük bir önem taşımaktadır. İlçenin ekonomik faaliyetleri daha çok tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Kış aylarının çok uzun geçmesi ve soğuk bir iklime sahip olması nedeniyle bazı köyler haricinde sebzecilik ve meyvecilik yapılamamaktadır. Genel olarak köylerde arpa, buğday, korunga ve yonca yetiştirilmektedir. İlçenin ekonomik faaliyetlerinden bir diğeri ise arıcılıktır. Yıllık ortalama 630 ton bal üretimi gerçekleşmektedir. İlçede her yıl geleneksel olarak “Bal Festivali” düzenlenmektedir. Refahiye’nin 2020 yılı nüfus verilerine göre toplam nüfusu 11.469’dur.

TARİHİ

İlçe, 1566 ile 1871 senesine kadar Günyüzü köyü mevkisine yerleşmişti. Fakat çevresindeki dağlık alanlar çeşitli güçlüklere sebebiyet veriyordu. 1872 senesine gelindiğinde Refahiye ilçesi, şimdiki yerine konumlanmıştır. Erzincan Sancağı’na tabi olan bu yer, 1884 senesindeki ismi “Gerganis” isminden “Refahiye” ismi olarak anılması kararlaştırılmıştır. Bu isim değişikliğine ErzincanMutasarrıfı Şerif Paşa karar vermiştir. Refahiye, bolluk, ferahlık güzelyer anlamında olması ve yörenin güzel ormanlarla çevirili olması bu ismi vermeye yönlendirmiştir. İlçe, ne hazindir ki zalim Ermenilerin zalimliklerine maruz kalmıştır. Yine yaşanan depremlerde ilçeye çok büyük zarar vermiştir.

MERKEZ CAMİ

Refahiye ilçe merkezinde bulunan bu güzel caminin, 19 yüzyılın ikinci yarı kısmında yapıldığı varsayılmaktadır. Varsayılmaktadır çünkü kitabesinin bulunmaması bu tür tahmini verilere yöneltmiştir. Cami, kesme taşlardan yapılmıştır. Osmanlı mimarisinden dışarı çıkan bu cami, daha çok kilise mimarisine benzemektedir. Kapı girişindeki kemerler, bunların örneği durumundadır. Cami, dikdörtgen yapıda inşa edilmiştir. Avlu olarak adlandırılan yerde “Bahattin Paşa Şehitliği” bulunmaktadır.

YAŞAYAN EFSANE ‘KADIKÖY KİLİSESİ’

Bu kilisenin adı, 1928 senesinde bu yöreye gelen Kadıköy halkından dolayı verilmiştir. 1642 senesinin resmi kayıt verilerine göre 3 kişi Müslüman, 14 kişi ise Hristiyan hanesinin yaşam sürdüğü yazılıdır. Kilisenin iç mekânında haç işareti işlenmiştir. Dış duvarlarında da haç işareti mevcuttur. İç kısımda bir bölümüne bakım yapılırken diğer bölüm bakımsız olarak kalmıştır. Tarihi kilise görülmeye değer olduğunu siz de kiliseye gittiğinizde anlayacaksınız.

BAL LEZZETİNİN GİZLİ MEKÂNI ‘BAL KAYA’

Bal Kaya; kayaların arasında bulunur. Arıların mekânı olan bu yer, kayaların oyuklarında gizlenmiştir. Tıpkı yatan bir aslanın görünümünü betimlemektedir. Doğal bal çoğaldıkça kayalar arasından aşağıya aktığı için bu kaya “Bal Kaya” olarak isimlendirilmiştir.

YEŞİL CENNET ‘DUMANLI YAYLASI’

Dumanlı Yaylası’nın ilçe merkezine uzaklığı yaklaşık 71 kilometre kadardır. Aracınızı götürmek istemezseniz ilçe merkezinden ulaşım sağlayan minibüsler vardır. Buz gibi su kaynakları ve yemyeşil alanıyla hem bedenen, hem ruhen dinlenmek için görülmeye değer bir cennet diyebilirim. Gençlik ve Doğa Festivali” Dumanlı Yaylası’nda düzenlenmektedir. Yine araç tutkunları için Off Road yarışların heyecanını yaşamak için Haydi Dumanlı Yaylası’na!

 BALLARIN DİYARI ‘REFAHİYE’

İlçede Dumanlı Yaylası’nda üretilen balın miktarı yaklaşık 350 ton civarındadır. Festivaller düzenlenerek kutlanan bulezzet, sizleri beklemektedir. Bal festivali, ilçede her yıl “Ağustos” ayında düzenlenmektedir. Yaylanın temiz havasını içinize çekmeniz ve mükemmel bir doğal lezzet olan ballarını tatmanız için sizleri Refahiye’ye bekliyoruz.

REFAHİYE’Lİ ÜNLÜLER

BİNALİ YILDIRIM

Türk siyaset tarihinin en önemli kişiliklerinden, başbakanlık, meclis başkanlığı, bakanlık ve daha birçok görevi yürütmüş olan Binali Yıldırım Refahiye’lidir.

 OĞUZHAN KOÇ

Refahiye doğumlu olan bir başka ünlümüz ise son dönemlerin en sevilen pop şarkıcısı ve oyuncu Oğuzhan Koç’tur. 1992 senesinde gerçekleşen Erzincan Depremi’nin ardından ailesiyle Bursa’ya göç etmiştir. 

YÖRESEL LEZZETLER


ARPAHAŞILI ÇORBA

Yoğurtgillerden olan bu çorba, un, yoğurt ve buğday karışımından yapılıyor. Tereyağlı sosla taçlandırılan bu lezzet, sofraların vazgeçilmezi olarak yapılıyor. Anadolu’nun yöresel lezzeti olarak karşımıza çıkan bu enfes çorba, damaklarınızda iz bırakacak gibi. Güzelmemleketin yemeklerini adresinde yemek için Refahiye ilçesine rotanızı oluşturmanız dileğiyle.

BALLAR DİYARI ‘REFAHİYE’YE YELKEN AÇIN.

Doğu Anadolu Bölgesi’nin yaşanılası incisi olan Refahiye sizleri bekliyor. Türk siyasetinin en etkili isimlerinden, başbakanlık, bakanlık gibi birçok üst düzey görev yapmış olan ‘Binali Yıldırım’ ve pop müziğin son dönemlerinde en çok sevilen yıldızlarından biri olan ‘Oğuzhan Koç’ Refahiye’lidir. Bu huzurlu ilçemize gelmişken tarihi ibadethanelerden ‘Merkez Camii’ni ve ‘Kadıköy Kilisesi’ni, yeşillikler içinde bir cennet köşesi olan ‘Dumanlı Yaylası’nı, aynı zamanda kayaların arasında doğal olarak oluşan balların çoğaldıkça akması ile oluşan ‘Bal Kayaları’nı yerinde görebilir, her yıl “Ağustos” ayında düzenlenen ‘Bal Festivali’ne katılabilir ve ilçenin yöresel lezzetlerinden ‘Arpa Haşılı Çorba’yı tadabilirsiniz. Ballar Diyarı Refahiye'ye yelken açın, huzurla, güzelliklerle, sağlıcakla ve elbette hep Murat Ak Seyahat ile kalın, hoşça kalın.

Not: Bu yazımızı; kıymetli öğrencim Ufuk PİŞKİN ile hazırladık. Ele aldığımız her konuyu, her bir ince detayı ile özenle seçtiğimiz görseller eşliğinde sizlere titiz bir çalışma ile aktarmaya çalışıyoruz. Çünkü bizim için kalite, bizim için sizler çok değerlisiniz. Seyahatte, kültürde, tarihte, sanatta her daim rehberiniz Murat Ak Seyahat olsun.

 

Yorum Yazın

İçeriğimiz ile ilgili değerlendirmelerinizi ve içeriğimize eklenmesini istediğiniz konular var ise lütfen yorum olarak iletiniz.

İçeriklerimizi diğer sosyal medya adreslerimizden takip edebilirsiniz.

(Mesaj için 255 karakter limiti bulunmaktadır.)