Yükleniyor...


RAFTİNG ŞEHRİ: VAN ÇATAK

Merhabalar sevgili dostlar. Bu gezimizde siz kıymetli misafirlerimiz ile Van ilimizin güzel ilçesi, rafting şehri Çatak’a seyahat ediyoruz. Bu seyahatimizde Anadolu’muzun kadim şehirlerinden olan Çatak’ta; Kanispi- Beyaz Su Şelalesi’ni, Hişet Aziz Etienne Kilisesi’ni, Hurkan Köprüsü’nü, raftingi, Çatak’ın enfes balını ve cevizini hep birlikte tanıyacağız inşallah. Haydi başlıyoruz o zaman. 

VAN İL MERKEZİ’NE UZAKLIK 80 KM

Çatak, Van il merkezine D300 karayolu üzerinden 80,6 km ile 1 saat 11 dk.; başkent Ankara’ya D300 üzerinden 1251 km ile 14 saat 40 dk.; İstanbul’a E80 üzerinden 1531 km ile 18 saat 29 dk.; İzmir’e ise E90 karayolu üzerinden 1782 km ile 20 saat 20 dk.’lık mesafede bulunmaktadır. Çatak ilçe merkezine en yakın havalimanı konumundaki Van Ferit Melen Havalimanı’ndan başkent Ankara’ya havayolu yaklaşık 1 saat 50 dk’da; İstanbul’a yaklaşık 2 saat 11 dk’da, İzmir’e ise 2 saat 30 dk.’da ulaşım sağlanabilmektedir. İl merkezi Van’dan ise Çatak ilçesine her gün düzenli olarak minibüs seferleri bulunmaktadır. 

TARİHİYLE ÇATAK

645 senesinde bölgeye gelen Araplar tarafından kurulan Çatak, daha sonra Bizanslıların eline geçmiştir. 1071 senesinde Türkler tarafından fethedilen Çatak, 1100 yılında Sökmenli Devleti’nin, 1243 senesinde Moğollar’ın, 1350 yılında Hakkari Beyliği’nin daha sonra ise Safeviler’in yönetimine girmiştir. 1548 senesinde Osmanlı Devleti himayesine giren Çatak, 1830’lu yıllarda kasaba haline getirilmiş ve yıllarca Hakkari Derebeyliği’ne bağlı olarak kalmıştır. Eski adı “Şağı Hakkari” olan ilçe, 1865 senesinde “Şitak” adını almış ve Cumhuriyetin kurulmasıyla beraber Çatak ismine kavuşmuştur. 1915 senesinde Rus işgaline uğrayan Çatak, maalesef ki Ermeni çetelerinin zulmüne uğrayan bölgelerden biri olmuştur. 

BEMBEYAZ BİR ZERAFET: KANİSPİ-BEYAZ SU ŞELALESİ

Çatak ilçesine yaklaşık 5 km uzaklıkta yer alan Kanispi- Beyaz Su Şelalesi’nin en gür olduğu dönem Nisan ayı sonudur. Ağustos ayında azalmaya başlayan şelale suları Eylül ayı içerisinde ise tamamen kurumaktadır. Şelalenin bulunduğu alanda mesire yeri ve alabalık tesisleri bulunmaktadır. Akarken oluşan beyaz renginden dolayı beyaz şelale anlamına gelen “Kanispi” adı verilmiştir. 

HARABE HALİNDE AMA GÖRMEYE DEĞER: HİŞET AZİZ ETİENNE KİLİSESİ

Hişet Aziz Etienne Kilisesi, Çatak şehir merkezinde bulunmaktadır. Hapishane istikametindeki tepe üzerinde bulunan kilisenin yapım tarihinin 3. yüzyıla kadar uzandığı öne sürümektedir. Bununla birlikte yapının mimari üslubuna bakıldığında 17. yüzyıl içerisinde yapıldığı tahmin edilmektedir. Herhangi bir yazı ve süslemenin yer almadığı kilise, halk arasında “Hişet Kilisesi” olarak da bilinmektedir. 

KADİM BİR ABİDE: HURKAN KÖPRÜSÜ

Tarihi Hurkan Köprüsü, Çatak şehir merkezine yaklaşık 10 km mesafede Çatak-Pervari karayolu üzerinde bulunmaktadır. Köprü özellikle tarihi açıdan oldukça önemli bir konumdadır. Musul’a kadar uzanan bir kervan yolu üzerinde bulunan Hurkan Köprüsü’nün yapım tarihi tam olarak bilinmese de 16. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Köprü üzerinde bir adet oda bulunmakta olup bu oda, o dönemde köprüden geçen kişilerin barınması amacıyla yapılmıştır. 1998 senesinde onarımı yapılan köprü, günümüzde halen faal ve sağlam durumdadır.

 MÜTHİŞ BİR HEYECAN: ÇATAK’TA RAFTİNG

2018 senesinde Türkiye rafting şampiyonasına ev sahipliği yapan Çatak ilçesinde bulunan Çatak Çayı, rafting alanında ülkemizin en uzun ikinci parkuru konumundadır. Karların erimesi ile beraber debisi bir hayli yükselen “Çatak Çayı Parkuru”, yaklaşık yarım saatte tamamlanmaktadır.

ENFES BİR LEZZET: ÇATAK BALI

Coğrafi yapısının uygunluğu ve bitki çeşitliliği sebebiyle Çatak ilçesinde arıcılık faaliyetleri oldukça yaygındır. Nitekim senelik bal üretimi yaklaşık 320 ton civarı olan ilçede 20 bin civarında ise kovan bulunmaktadır. İlçede ayrıca yüksek dağlarda bulunan kayalardan “kaya balı” da çıkarılmakta ve yurtiçi ve yurtdışına satışı yapılmaktadır.

 TADINA BİRDE BURADA BAKIN: ÇATAK CEVİZİ

Tamamen doğal koşullarda üretilen hiçbir katkı maddesi kullanılmayan Çatak cevizinin içinin beyaz ve oldukça yağlı olması diğer cevizlerden Çatak cevizini ayırmaktadır. Hasadı oldukça zor olan ceviz için ağacın üzerine çıkılıp uzun sırıklar yardımıyla cevizin yere dökülmesi sağlanmakta ve daha sonra yerden toplanmaktadır.


RAFTİNG ŞEHRİ ÇATAK ZİYARETİNİZİ BEKLİYOR

Evet, sevgili dostlar; muhteşem rafting heyecanıyla; beyaz zerafet Kanispi- Beyaz Su Şelalesi’yle, her ne kadar harabe görünümünde olsa da kadim bir inanç merkezi Hişet Aziz Etienne Kilisesi’yle, tarihe uzanan bir köprü Hurkan Köprüsü’yle, enfes damak tatları balı ve ceviziyle sizleri dört gözle bekleyen Çatak şehrini seyahat listenize eklemeyi kesinlikle unutmayın. Gitmişken rafting yapmayı da ihmal etmeyin. Seyahatle, sağlıcakla, huzurla, güzelliklerle elbette Dr. Murat Ak Seyahat ile kalın, hoşçakalın… 

Yorum Yazın

İçeriğimiz ile ilgili değerlendirmelerinizi ve içeriğimize eklenmesini istediğiniz konular var ise lütfen yorum olarak iletiniz.

İçeriklerimizi diğer sosyal medya adreslerimizden takip edebilirsiniz.

(Mesaj için 255 karakter limiti bulunmaktadır.)