Yükleniyor...

INDEKS İÇİN BAŞLIKLARIMIZA TIKLAYABİLİRSİNİZ

YÖRESEL BİR ZENGİNLİK: ELAZIĞ MUTFAĞI

Elâzığ mutfak kültünü Harput kültüründen almıştır. 150’ye yakın yemek çeşidi olan ilde, 3 öğün yemeğin yanı sıra kuşluk ve yatsılık denilen ceviz, pestil, orcik meyve gibi açtığı sofralar da bulunmaktadır. Sofra adabından yemek çeşitlerine kadar halen geleneksel özelliklerini koruyabilen Elâzığ mutfağında; tarihi Oğuzlara kadar uzanan tutmaç, umaç aşı anamaşı, kara kavurma gibi yemekler halen varlığını sürdürmektedir. Yemekleri saymakla bitmeyen bu şehre yemek kültürü için uğramak şarttır. 

LEZİZ TAŞ EKMEĞİ:

Süt veya su, un ile bir hamur hazırlanır, hazırlanan hamurun içine yumurta kırılıp çırpılarak, cıvık bir hamur elde edilir. Bu hamur daha sonra ocak veya sacların üzerine bir kap ile dökülerek ince bir katman halinde ekmek yapılır. Yapılan ekmeğin üstüne de yağ ve şeker sürülerek yenilir. Yöre halkı şeker yerine pekmezi de kullanmaktadır.


FARKLI BİR TARİF: GÖMME

Kepekli un, kıyma, ceviz, tereyağı, pul biber ve tuz ile yapılır. -Kepekli una bir miktar su ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır. Diğer malzemelerle bir iç harç oluşturulur. Hazırlanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alınıp tereyağı ile yağlanan tepsiye koyulur, harç içine dökülür ve fırına verilir.

MEŞHUR HARPUT KÖFTE:

Yağsız kıyma, kuru soğan, et ölçüsünde ince bulgur, yumurta, salça, tuz, baharat, isteğe bağlı maydanoz ve reyhan ile yapılan yemek. Elâzığ halkının en çok sevdiği ürünlerden biridir. Bayramlarda ve özel günlerde, kadınların bir araya gelerek yaptıkları bu yemek, misafir sunumlarında da hazırlanır. 

PATENTLİ TESCİLLİ: ORCİK

Elâzığ Valiliği tarafından coğrafi tescil ürünü alarak patentlenen orcik; daha çok cevizli sucuk olarak bilinir. Kış aylarında çay saatlerinin vazgeçilmez ürünü olan orcik, çerez yerine sofralarda yerini alır. Elazığlıların en çok tükettiği yöresel ürünlerden bir tanesidir. Yapımında ham madde olarak dut veya üzüm kullanılır. Çoğunlukla üzümle yapılan orcik, bağdan toplanan üzümlerin sularının sıkılmasıyla işleme başlanır. Suyu sıkılan üzüm odun ateşinde kazanlarda kaynatıldıktan sonra kendine has bir mayalama yöntemi yapılır. Bu mayalamadan sonra tekrar kaynatılan üzüm suyu bulamaç halini alır. İpe dizilen cevizler bulamacın içine batırılıp çıkartılır ve kurumaya bırakılır. Daha sonra bu işlem 3 defa tekrarlanır. Tamamen kurutulan ürün son halini alır ve orcik olur. Halk ayrıca orciğin yanı sıra dut veya üzümden yapılan pestil ve ceviz içini de çay saatlerde sofraya indirir. Kimi yerlerde kurutulmuş dut da tabaklara eklenir.

VAZGEÇİLMEZ ÇEDENE KAHVESİ

Çedene kahvesi, Elazığ’da Türk Kahvesi olarak en çok tüketilen kahvedir. Elazığ ve yöresinde yetişen bir ağaçtan toplanan Çedenelerden yapılır. Birçok hastalığa da iyi gelen çedene kahvesi keyfine de damağına düşkün olanların vazgeçilmez bir içeceğidir. Atalarımızın da dediği gibi “Bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı vardır”, hele bu çedeneyse…

Yorum Yazın

İçeriğimiz ile ilgili değerlendirmelerinizi ve içeriğimize eklenmesini istediğiniz konular var ise lütfen yorum olarak iletiniz.

İçeriklerimizi diğer sosyal medya adreslerimizden takip edebilirsiniz.

(Mesaj için 255 karakter limiti bulunmaktadır.)