Yükleniyor...
Can gezikolikler; buram buram kekik kokan şehir Seydişehir’e hoş geldiniz sefalar getirdiniz. Küpe Dağı’nın eteklerinde kurulmuş olan şehrimizin güney tarafında ise Toros Dağları yer almaktadır. Muhteşem doğal güzellikleri bünyesinde barındıran Seydişehir’in denizden yüksekliği yaklaşık 1125 metredir. Şayet hazırsak bizleri dört gözle bekleyen içinden şelale geçen güzellik “Tınaztepe Mağarası”, dertlere derman “Seydişehir Kaplıcaları”, güzellik abidesi “Kuğulu Park”, Seydişehir kültürü burada “Adile Baysal Kültür Evi”, tarihe uzanan kadim yolculuk “Vasada Antik Roma Tiyatrosu”, manzara muhteşem oksijen cennet “Kocakoru Ormanı Tabiat Parkı”, “Türkiye’deki İlk Bisiklet Yolu”; Seydişehir’in Ulu Mabedi: “Seyyid Harun Veli Camii” Seydişehir sırtını dayadı “Küpe Dağı”, Türkiye’nin “Alüminyum Tesisleri” Seydişehir’de, Seydişehir’in güzel gölü: “Suğla Gölü” ve elbette muhteşem “Seydişehir Mutfağını” gelin hep birlikte keşfedelim inşallah.
Konya’yı Selçuklular’dan sonra egemenliği altına alan Eşrefoğulları Beyliği’nden Eşrefoğlu Mehmed Bey, “Seyyid Harun” tarafından Seydişehir topraklarında kurulan bu yeni şehre “Seyyid Şehri” adını vermiştir. Zaman içerisinde “Seyyid Şehri” adı halk tarafından “Seydişehir” olarak anılmaya başlanmıştır.
Ülkemizdeki mağaralar arasında en popülerlerinden biri olan Tınaztepe Mağarası, Seydişehir şehir merkezine D695 Konya – Antalya karayolu üzerinden yaklaşık 25 kilometre mesafede yer almaktadır. Keçili köyünde bulunan mağaraya ulaşım oldukça rahat ve kolaydır. Mağaranın içerisi üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm adeta fosilleşmiştir. Bu fosilleşen kısım, yaklaşık 100 metredir. İkinci bölüm ya da orta bölümde yağmur suları bulunmaktadır. Bu yer yaklaşık 1000 metre uzunluktadır. Üçüncü bölüm ise düden mağarasının özelliklerini taşımaktadır. İkinci bölümün yağış alması sonucunda üçüncü bölümde küçük göller oluşmaktadır. Tınaztepe Mağarası, birçok yarasaya da ev sahipliği yapmaktadır.
Seydişehir ilçe merkezinin Ilıca Tepesi’nde bulunan kaplıcalar, her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir. Kaplıca suyunun sıcaklığı ortalama 32 C’dir. Kaplıca suyu, Yüce Allah’ın izniyle en çok açık yara tedavisine, deri yüzeyinde oluşan hastalıklara ve kadın hastalıklarına şifa olmaktadır. Kaplıcada toplam 4 adet havuz yer almaktadır. Bu dört havuzun 1 tanesi açık, 3 tanesi kapalı havuzdur.
Muhteşem doğal güzellikleri bünyesinde barındıran Kuğulu park, Seydişehir ilçe merkezinde yer almaktadır. Seydişehir halkı ve gelen turistler tarafından büyük ilgi gören park, mesire alanı olarak hizmet vermektedir. Park içerisinde büyük bir gölet vardır. Bu gölet içerisinde de kuğular bulunmaktadır. Parka bu yüzden “Kuğulu Park” ismi verilmiş. Doğayı ve fotoğraf çekmeyi seviyorsanız bu park tam size göre benden söylemesi.
Seydişehir ilçemizin kültürünü ve sanat tarzını sergileyen Adile Baysal Kültür Evi, Seydişehir ilçe merkezinde yer almaktadır. Burada yer alan eşya ve işlemeler, gören hemen herkesi sanatsal zarafeti ve güzelliğiyle mest etmektedir. Nitekim kültür evi içerisinde halkın giyiniş tarzını yansıtan yöresel kıyafetler, özellikle Seydişehirli ev hanımlarının yapmış olduğu birbirinden güzel süs eşyaları sergilenmektedir.
Köklü bir geçmişe sahip olan Antik Roma Tiyatrosu; uzun ve yorgun yıllara rağmen harabe de olsa günümüze kadar gelebilmeyi başarmıştır. Yapılan arkeolojik araştırmalara göre tiyatronun Roma ve Bizans dönemlerinde kullanıldığı tespit edilmiştir.
Seydişehir’in mistik mekanlarından biri olan Hacı Abdullah Efendi Türbesi, feyzinden istifade etmek isteyenler ile her gün ziyaretçiler ile dolup taşmaktadır. Seydişehir ilçe merkezinde bulunan türbeye ulaşım çok rahattır. Türbe yakınında yer alan Halife Sultan Türbesi, Rüstem Bey Türbesi ve Sultan Hatun Türbelerini de gelmişken ziyaret etmenizi tavsiye ederim.
Doğa ile iç içe olmayı sevenlerin mutlaka uğrak yeri olması gereken Kocakoru Ormanı Tabiat Parkı, 1998 senesinde tescillenerek koruma altına alınmıştır. Seydişehir şehir merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunan orman, Taraşçı Beldesine ise yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Tabiat parkında sevdiklerinizle piknik yapabilir dilerseniz muhteşem doğanın tadını oksijen depolayarak doyasıya çıkarabilirsiniz.
Ülkemizdeki ilk bisiklet yolu nerede inşa edildi diye sorsam acaba ne cevap verirsiniz. Peki cevabın Seydişehir ilçemiz olduğunu söylesem şaşırır mısınız? Evet can gezikolikler; ülkemizdeki ilk bisiklet yolu 1970 senesinde Seydişehir’de inşa edilmiştir. Şehrin kuzey tarafında başlayan bisiklet yolunun uzunluğu 1640 metre, genişliği ise yaklaşık 3 metredir. Kaldırım yolunda bulunan bisiklet yolunun sağ ve sol tarafına ağaçlandırma yapılmış böylece yeşillikler içerisinde keyiflice bisiklet kullanma imkanı oluşturulmuştur.
1310 yılında Seyyid Harun’un yörede iskan kurmak amacıyla geldiği dönem içerisinde inşa edilmiştir. Cami, Seydişehir’in güney istikametinde bir külliye içinde yer almaktadır. Camide 3 adet kümbet bulunmaktadır. Bunlardan “Seyyid Harun Veli”’ye ait olan ise kuzey kısımda yer almaktadır. Caminin kuzeydoğu istikametinde ise Halife Sultan Hatun için yapılan “Halife Sultan Türbesi” bulunurken cami içerisindeki en sondaki kümbetin ise “Rüstem Bey” ile “Sultan Hatun”a ait olduğu belirtilmektedir. Camiye Seydişehir şehir merkezinden yürüyerek rahatlıkla gelebilirsiniz.
Seydişehir’in sırtını dayadığı Küpe Dağı, Seydişehir için çok önemlidir. Orta Toroslar Dağları’nı meydana getiren Küpe Dağları, eşsiz muhteşem güzelliğiyle fotoğraf ve doğa tutkunlarını cezbetmektedir. Dağın zirvesine ulaşmak yaklaşık 5 saatlik zorlu ve meşakkatli bir tırmanışı gerektirmektedir. Dağda ayrıca termal tesisler de yer almaktadır.
1973 senesinde Seydişehir’de ülkemizin ilk ve tek birincil alüminyum üretim tesisi olarak kamu tarafından kurulmuştur. 2005 yılında “Cengiz Holding” bünyesine iştirak eden alüminyum üretim tesislerinde boksit cevherinden U ve t profil, köşebent, boru profil, lama alaşımlı alüminyum çubuk, levha, çeta, kutu profil madenden son mamul segmentine kadar üretim yapılabilmektedir. Aynı zamanda dünyanın sayılı entegre tesislerinden biri olarak kabul edilen Eti Alüminyum A.Ş.’nde üretilen ürünler; uçaklardan, pencere profillerine oldukça zengin bir yelpaze etrafında kullanım imkanları sunmaktadır. Ülkemizin senelik alüminyum ihtiyacının neredeyse yüzde 10’una tekabül eden 82.000 ton alüminyum tek başına Seydişehir Eti Alüminyum A.Ş. Entegre Tesisleri bünyesinde üretilmektedir.
Aşağıkaraören köyünde yer alan gölün Seydişehir ilçe merkezine uzaklığı Bozkır – Seydişehir karayolu üzerinden yaklaşık 30 km.’dir. Gölün suyu tatlıdır. Göl karstik yapılar ile oluşmuştur. Aynı zamanda göl alüvyon tabanlıdır. Göl ve çevresi daha çok tarım alanı olarak değerlendirilmektedir. 16 bin hektarlık bir alanı kaplayan göl, daha önceleri Çarşamba suyuna bağlıydı. Aynı zamanda Seydişehir gölü olarak bilinen Suğla Gölü, ilk oluştuğunda 16 bin hektarlık bir alanı kaplarken maalesef günümüzde kuraklıktan dolayı 3.000 hektarlık bir alana kadar gerilemiştir.
800 seneyi aşkın bir süredir Seydişehir sokaklarının buram buram mis gibi kokmasını sağlayan ve bu topraklarla özdeşleşmiş en önemli lezzet etli ekmektir. İnce açılan hamuru, ince doğranmış kuşbaşı et, soğan, biber ve domatesten hazırlanan etli ekmek, hem mideleri hem de gözleri doyuran muhteşem bir tat.
Düğün ve özel davetlerin vazgeçilmez yemeği olan bamya çorbası, Seydişehir’e gelen tüm misafire ikram edilen Seydişehir’in geleneksel bir lezzetidir. Çiçek bamya ve kuzu etinden yapılan Bamya Çorbası, yemeğin başında değil ortasında ikram edilen bir yemektir.
Arabaşı, soğuk kış gecelerinde insanın içini ısıtan lezzetli ve şifalı bir çorbadır. Hindi veya tavuk etinin haşlanıp çorbaya ilave edilmesiyle yapılır. Un, su ve tuzdan hazırlanan hamur dilimlenerek çorbanın yanında ikram edilir. Limon, nane ve pul biber isteğe göre kullanılır.
Koyun veya kuzu eti ile yapılan fırın kebabı, ete su ve tuz eklenerek bakır tencerede harmanlanmasıyla yapılır. Fırın kebabı, meşe odununda fırında ağır ateşte pişirilerek ikram edilen nefis bir yemektir.
Seydişehir düğünlerinde geleneksel olarak ikram edilen düğün pilavı, kuzu eti nohut, pirinç ve kuş üzümünden yapılmaktadır.
Tulum peynirinin saatler öncesinden suda ıslatılması ile yapılan paparada soğan ve salça kavrularak su ilave edilir ve kaynamaya bırakılır. Su kaynadıktan sonra ıslanan tulumlar içine atılır. Kızarmış ekmeklerin üzerine hazırlanan soslu tulum dökülür. Ayrı bir tavada tereyağı ve pul biberle hazırlanan karışım paparanın üzerine eklenir. Daha çok kahvaltı ve ara öğünde tercih edilen papara yörede çok sevilen bir yemektir.
Bağlı olduğu Konya ile Seydişehir arası mesafe Konya – Antalya karayolu üzerinden yaklaşık 95 kilometredir. Seyahat süresi yaklaşık 1,5 saattir. Ankara ile Seydişehir arası mesafe 361 kilometredir. Seyahat süresi yaklaşık 4,5 saattir. İstanbul ile Seydişehir arası mesafe 650 kilometre olup seyahat süresi ortalama 8,5 saattir. İzmir ile Seydişehir arası mesafe 550 kilometre olup ortalama seyahat süresi 7,5 saattir. Araç ile değil de uçuş yaparak gelmeyi düşünürseniz Seydişehir’e en yakın havalimanı; Konya Havalimanı’dır. Mesafe ise yaklaşık 110 kilometredir.
Can gezikolikler, muhteşem manzaralara sahip, buram buram kekik kokan oksijen cenneti, kadim tarihi eserlerin merkezi, eşsiz kültür ve sanat anlayışı ile Seydişehir şehrimizi hep birlikte Yüce Allah’ın izniyle keşfetmeye çalıştık. Sizler de yanınıza sağlığı huzuru alın Seydişehir’e yelken açın, hep seyahatte elbette bizlerle kalın hoşça kalın.