Yükleniyor...

ÇİLEK CENNETİ: ALTUNHİSAR

Niğde’nin çilek cenneti olan Altuhisar ilçesi tarihi ve turizm zenginlikleri ile gözlerimizi kamaştırmaktadır. Mis gibi çilek kokan tarlaları olan, sıcakkanlı insanları barındıran bu şirin ilçeyi birde bizim yazımız ile okuyunuz…

NİĞDE’NİN İLÇESİ

Altunhisar, Niğde’ye bağlı bir ilçedir. Altunhisar, Niğde’nin Güneybatısında Hasadağı eteklerindedir. Niğde- Altunhisar arası mesafe 35 kilometredir. Altunhisar’ın kasaba ve köyleri Türkmen Yörükleri tarafından kurulmuştur. Hangi tarihte kurulduğu belirsizdir.

ALTUNHİSAR ADI NEREDEN GELİYOR?

Altunhisar, 1956 yılına kadar Ortaköy ismi ile anılmaktaymış. İlçenin ismi 1956 yılında ilçenin güneyinde yer alan Altıntaş ovasından esinlenerek Altınhisar ismiyle değiştirilmiştir. 1991 yılında da Niğde’ye bağlı ilçe konumuna gelmiştir. 

ALTUNHİSAR'IN BİTKİ ÖRTÜSÜ

İlçede, ilkbaharda canlanan gelincik ve papatya gibi otlar bulunmaktadır. Aynı zamanda yörece; keven, sıyırma, sarıdiken ve kangal olarak isimlendirilen dikenli yarı kurak iklim bitkileri de görülmektedir. Hasan Dağı ve Melendiz Dağı eteklerinde de çokça bodur ağaç,  meşe ağacı ve pelit ağacı görülmektedir.

ALTUNHİSAR'IN TARIMSAL YAPISI

Altunhisar ilçesinde karasal iklim tipi hâkimdir. Genellikle bu bölgede karasal iklimin de etkisiyle arpa, buğday, çavdar, patates yetiştirilmektedir. Aynı zamanda ilçede elma, armut, kiraz, fasulye de yetiştirilmektedir.

ALTUNHİSAR MAHALLE ve KÖYLERİ

Altunhisar’ın birçok mahallesi bulunmaktadır. Bu mahaller; İstiklal Mahallesi, Orta Mahallesi, Karakapı-Yaka Mahallesi, Keçikalesi-Erenler Mahallesi, Keçikalesi-Cumhuriyet Mahallesi, Karakapı-Yeni Mahallesi, Aşağı Mahallesi, Sağlık Mahallesi, Keçikalesi-Selçuk Mahallesi, Yukarı Mahallesi, Karakapı-Cumhuriyet Mahallesidir. Altunhisar’ın köyleri arasında; Çömlekçi Köyü, Yakacık Köyü, Uluören Köyü, Ulukışla Köyü, Akçaören Köyü, Yeşilyurt Köyü yer almaktadır.

ÇİLEK DİYARI

Altunhisar ilçesi çileğiyle meşhur bir ilçedir. İlçede 10 yılı aşkın süredir çilek üretimi yapılmaktadır. İlçede yetişen çilek yoğun aromaya sahiptir. Çileğin gün boyu güneş alabilen arazide yetişmesi, ilçenin ikliminin kurak olması ve çilek üretilen arazilerin rakımının yüksek olması çilek aromasının yoğun olmasında etkilidir.

HUZUR ZİRVEDE: ZİNDAN VADİSİ MESİRE ALANI

Zindan Vadisi doğal mesire alanı, 2013 yılında Altunhisar Belediyesi tarafından oluşturulmuş yerdir. Bu alana zindan vadisi denilmesinin sebebi dağların yapısından kaynaklı olarak güneşin etkisini erken kaybetmesidir. Zindan Vadisi doğal mesire alanında ziyaretçiler güven içerisinde piknik yapabilmektedir. Zindan Vadisi doğal mesire alanının ortasından dere geçmektedir. Alanda; ahşap kamelyalar, kum havuzu, kerpiç yapılı mangal yerleri, seyir terası, çocuk oyun parkları, zindan konağı, göletler, taş mescit yer almaktadır.

AŞIK TAHİRİ'NİN MEMLEKETİ           

Altunhisar, Aşık Tahiri’nin memleketidir. Aşık Tahiri’nin birçok eseri bulunmaktadır. En yaygın bilinen eseri; Adana’dan bir kız geçti gördün mü?’dür. 1812 yılında Ortaköy'de (Altunhisar) doğan Aşık Tahiri’nin gerçek adı Mehmet, mahlası Tahiri’dir.  Tahiri’nin ölümünden sonra Horoz köyüne defnedildiği bilinmektedir. Ölümünden 100 yıl sonra Tahiri’nin mezarı Altunhisalılar tarafından bulunarak ilçeye taşınmıştır. Tahiri ölmeden önce

bir taş'ın dikildiği kabre defnedilmek istemiştir. 100 yıl sonra mezarını bulan Altunhisalılar Tahiri’nin naaşını büyükçe bir taş'ın dikildiği kabre defnetmişlerdir.

AŞIK TAHİR-İ KÜLTÜR VE YAYLA ETKİNLİKLERİ

Aşık Tahiri adına onu anma etkinlikleri düzenlenmektedir. Aşık Tahir-i Kültür ve Yayla Etkinlikleri kapsamında Altunhisar Kaymakamlığı ve Altunhisar Belediyesi tarafından düzenlenen organizasyonda unutulmaya yüz tutmuş çocuk oyunları, kültürel etkinlikler ve Türk halk müziği dinletisi, geleneksel yayla hayatını yansıtma gibi etkinlikler yapılmaktadır. Aşık Tahir-i Kültür ve Yayla Etkinlikleri sayesinde gençlerin kültürü öğrenme fırsatı bulması, ileri yaşlardaki vatandaşların geçmişi hatırlaması ve şehir dışında yaşayan gurbetçi vatandaşlar ile ilçe halkının bir araya gelmesi amaçlanmaktadır.

BAYATÖNÜ MAĞARALARI

Bayatönü Mağaraları, Altunhisar İlçesinin Bayatönü mevkiinde bulunmaktadır. Mağaraların 150 yıl öncesinde kadar yerleşim yeri olarak kullanıldığı düşünülmektedir. Günümüzde ise mağaralarda yerleşim görülmemektedir.

SIRAÇAKIL HANI ve HAN KÖPRÜSÜ

Altunhisar’ın 6 kilometre batısında tarihi ipek yolu üzerinde Sıraçakıl Hanı ve Han Köprüsü yer almaktadır. Han’da yuvarlak sütun ve kemerler bulunmaktadır. Han’ın inşaatında kesme taşlar kullanılmıştır. Sıraçakıl Han’ına 1 kilometre mesafede Altunhisar çayı üzerinde Han Köprüsü yer almaktadır. Han Köprüsü üç kemerlidir. Köprü kemer içleri kesme taşlıdır. Köprü kemer ayakları ise blok bazalt taştandır.

TARİHE DERİN YOLCULUK: KINIK HÖYÜĞÜ

Kınık Höyüğü, Niğde ilinin Altunhisar ilçesine bağlı olan Yeşilyurt beldesi yakınlarında yer alamaktadır. Kınık Höyüğü’nde 2010 yılı itibariyle kazı çalışmaları sürdürülmektedir. Kazı çalışmalarında 13 metre yüksekliğine sahip anıt sur duvarının ortaya çıkarılması çalışmaları esnasında 100 m2’lik, 4 odası bulunan, içerisinde çeşitli hayvan heykelcikleri yer alan tapınak bulunmuştur. Tapınağın Pers dönemine ait olduğu ve 2500 yıllık bir geçmişi olduğu tespit edilmiştir.

ALTUNHİSAR’A NASIL ULAŞIRIM

Altunhisar, Niğde’nin görülmeye değer yerleri arasındadır. Niğde-Altunhisar arası yaklaşık olarak 62,2 kilometredir. Niğde’den kolaylıkla Altunhisar’a ulaşım sağlayabilirsiniz.

ÇİLEK CENNETİ ALTUNHİSAR'A YELKEN AÇIN

Can gezikolikler; bu şirin ilçeyi ziyaret edip, Kınık Höyüğü, Sıraçakıl Hanı ve Han Köprüsü, Bayatönü Mağaraları gibi tarihi yerleri görmenizi ve Aşık Tahiri adına düzenlenen Aşık Tahir-i Kültür ve Yayla Etkinliklerine katılmanızı tavsiye ederim. Huzurla güzelliklerle elbette 'Dr. Murat Ak Seyahat' ile kalın hoşça kalın. 

 

Facebook, Instagram, Twitter, Linkedin: DR.MURAT AK SEYAHAT 

Yorum Yazın

İçeriğimiz ile ilgili değerlendirmelerinizi ve içeriğimize eklenmesini istediğiniz konular var ise lütfen yorum olarak iletiniz.

İçeriklerimizi diğer sosyal medya adreslerimizden takip edebilirsiniz.

(Mesaj için 255 karakter limiti bulunmaktadır.)