Yükleniyor...
Merhabalar can gezikolikler; Konya’nın tarımdaki kalbi Harikulade manzaralarıyla ruhumuzu dinlendiren Altınekin şehrine hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Tarihe ışık tutan yapıtlarıyla, gezilecek muhteşem yerleriyle, büyüleyici manzaralarıyla etkileneceğiniz, kendine has tertemiz doğası ve bol oksijene sahip bir şehrimizdir Altınekin. Öyle ki Altınekinli çiftçiler tarım alanında profesyonelce çalışarak çok verimli ürünler elde etmektedirler. Her geçen gün üretimde daha fazla gelişme kaydeden Altınekin, Konya Ovası’nın adeta parlayan yıldızlarından biridir. Güzel ülkemizin her yeri bizim için çok değerlidir. Fakat Altınekin ilçesi çok ayrı bir değere sahiptir. Taşı, toprağı her bir karesi çok değerli olan ilçe, doğa ve ziraat tutkunları için tam bir cennettir. Dört bir yanı güzelliklerle donanmış olan Altınekin ilçesinin kuzey tarafında Cihanbeyli, güney tarafında Selçuklu, batı tarafında Sarayönü, doğu tarafında ise Aksaray ilçeleri yer almaktadır. Evet sevgili can gezikolikler, şayet hazırsanız bizleri dört gözle bekleyen; zarif ve çok kadim: “Ali Paşa Camisi”, Altınekin şehrimizde tarihin merkezi: “Zıvarık Hanı”, nostaljik bir zaman yolculuğu “Çıngıraklı Kuyu”, susuzluğa kadim merhem; “Koca Çeşme” ile altın gibi parlayan ekinlerinden ismini alan ilçemizi gelin hep birlikte daha detaylı tanıyalım.
Altınekin ilçemize ulaşım kara yolundan da hava yolundan da çok rahat bir şekilde olmaktadır. Altınekin ile bağlı olduğu Konya ilimiz arası mesafe yaklaşık 56 kilometredir. Seyahat süresi ise yaklaşık 40 dakikadır. Altınekin ilçemiz ile İstanbul arası mesafe 660 kilometredir. Seyahat süresi ise yaklaşık 6 saat 45 dakikadır. Başkent Ankara ile Altınekin arası mesafe 224 kilometredir. Seyahat süresi ise ortalama 2 saat 20 dakikadır. Altınekin ilçesi ile Karaman il merkezi mesafe 168 kilometredir. Seyahat süresi ise yaklaşık 2 saat 45 dakikadır. Araç ile değil de uçuş yaparak gelmeyi düşünürseniz Altınekin ilçesine en yakın havalimanı Konya Havalimanı’dır. Mesafe ise yaklaşık 50 kilometredir.
Birçok medeniyete ev sahipliği yapan kadim ilçemizin tarihi Roma dönemine kadar uzanmaktadır. Fakat Roma döneminden kalma hiçbir kalıntı yoktur. Romalılar’dan sonra bölge Selçukluların hakimiyeti altına girmiştir. Altınekin, Selçuklular döneminde tam bir ticaret merkezi olarak işlev görmüştür. Fakat bu ticaret gelişimi çok uzun sürmemiştir. Altınekin şehrimiz, 4 Temmuz 1997 tarihinde 19507 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 3292 sayılı kanunla ilçe olma statüsüne kavuşmuş günümüzde ise Konya ilimizin gelişmiş ve ismini duyurmuş ilçelerinden biri haline gelmiştir.
Altınekin şehrimizde daha çok karasal iklim özellikleri görülmektedir. Buna bağlı olarak yaz mevsimleri nispeten sıcak ve kurak geçerken kış mevsimleri ise bol yağışlı ve sert geçmektedir. İlçenin deniz seviyesinden yüksekliği yaklaşık 950 metredir. İlçenin doğal bitki örtüsü ise bozkırdır. Maalesef bölgede akarsu yoktur. Altınekin ilçesinin 20 tane mahallesi vardır. Bunlar; Akçaşar, Borukkuyu, Karakaya, Ölmez, Mantar, Sarnıç, Yenice, Kale, Akıncılar, Koçaş, Oğuzeli, Dedeler, Hacınuman, Akköy, Yeni ölmez, Ayışığı, Topraklık, Yenikuyu, Koçyaka, ve Yeniyayla mahalleleridir.
Altınekin, kuzeye doğru uzanan Konya ovasının devamını oluşturmaktadır. Altınekin ilçesinde birçok ova ve yayla vardır. İlçe, tarım konusunda oldukça gelişmiş yöntemleri kullanmakta olup tarımsal üretimde söz sahibi olan ilçeler arasındadır. Nitekim Altınekin şehrimizin %70’i ekili alanlardan oluşmaktadır. Aynı zamanda bu ekili alanlarda sulama imkanları da oldukça gelişmiş durumdadır. İlçemizde kabak çekirdeği, ayçiçeği, patates, soğan, mısır, şeker pancarı ve buğday gibi birçok tarım ürünü yetiştirilmektedir. En çok üretimi yapılan tarımsal ürünler ise şeker pancarı, ay çiçeği ve buğdaydır.
Tarım alanında verimli Konya Ovası’nın adeta başkentlerinden biri olan Altınekin ilçesi, ülkemizin en önemli tarımsal üretim merkezlerinden biri olmaya adaydır.
Altınekin ilçemizden pek çok insan, Kurtuluş Savaşı’nda büyük mücadeleler sergilemiş ve şehit olmuştur. Vatanımız için canı pahasına savaşan şehitlerimizi saygı, özlem ve minnetle anıyorum. Altınekin ilçesine, Cumhuriyetin ilanından sonra mahkeme, nüfus idaresi gibi kamu kuruluşları kurulmuştur. Fakat 1960 yılından sonra bu kuruluşlar kaldırılmıştır. 1963 yılında yöre “Zıvarık” adını almıştır. Zıvarık kelimesinin anlamı “Suyu bol” demektir. Bereketli ve aynı zamanda suyu bol olan arazilerde altın gibi parlayan buğdaylar ve tarımsal ürünler elde edilmektedir. Nitekim altın gibi parlayan buğdaylarından dolayı şehre günümüzde de kullanılan “Altınekin” ismi verilmiştir.
Ali Paşa Camisi, Altınekin şehir merkezinde yer almaktadır. Caminin yapılan araştırmalara göre 1854 - 1855 yılları arasında yapıldığı düşünülmektedir. Cami yapımı sırasında toprak ve ahşap malzemeleri kullanılmıştır. Caminin giriş kapısında bir kitabe yer almaktadır. Bu kitabenin üzerinde Fetih süresinin bir ayeti yazmaktadır. Ayetin altında bir dua ve caminin yapılış tarihi yani 1855 yazmaktadır. Cami, farklı yıllarda birçok kez restore çalışmasından geçmiştir. 1876 yılında ise caminin minaresi “Ali Paşa” tarafından inşa edilmiştir. Bu yüzden camiye Ali Paşa ismi verilmiştir. Günümüzde ibadete ve ziyarete açık olan Ali Paşa Camisi’ni her gün çok sayıda misafir ziyaret etmektedir.
Kadim bir eser olan Zıvarık Hanı,Aksaray - Sarayönü kervan yolu üzerinde yer almaktadır. Yapılan araştırmalara göre hanın 14 ile 15. yüzyıllar arasında inşa edildiği söylenmektedir. Farklı mimari yapısı ile göz kamaştıran Zıvarık Hanı’nın yapımı esnasında yontma taş ve moloz taş kullanılmıştır. Devşirme malzemelerden yapılan hanın giriş kapısı ise güneydoğu cephesinde bulunmaktadır. Altınekin şehrimiz için çok önemli bir değere sahip olan Zıvarık Hanı, şehrin en eski tarihi yapılarından biridir. Gezimizde bizlere eşlik eden ve bizleri bilgilendiren Kerim Eseroğlu’ya ayrıca teşekkür ediyorum.
Adeta Altınekin’in simgesi haline gelen Zıvarık Hanı’nın içerisinde ne var derseniz? Hanın içerisine girdiğiniz zaman adeta çıkmak istemeyeceksiniz. Çünkü handa Altınekin şehrimizin kültürünü yaşatan, birbirinden değerli antika eşyalar sergilenmektedir. Her bir köşesi ayrı bir güzelliğe sahip olan Zıvarık Hanı, özellikle fotoğraf tutkunları için muhteşem kadrajlar sunmaktadır. Uzun yıllar ayakta kalmayı başarmış bu hanın bu misyonla kullanılması tarihi değeri ve zarafetini artırmıştır. Turistler tarafından büyük bir ilgi gören Zıvarık Hanı’nın bakımı Altınekin Kaymakamlığı tarafından gerçekleştirilmektedir.
Çıngıraklı Kuyu, Altınekin ilçemizin Akçaşar köyünde bulunmakta ve gören herkesi adeta büyülemektedir. Yıllardır ayakta durmayı başaran ve hala hizmet veren kuyunun ne zaman ve kim tarafından inşa edildiği adeta sır gibi bilinmemektedir. Zincir ucunda bağlı olan ve kova yardımı ile çıkarılan suyun içmesinin hafif olduğu ve birçok derde deva olduğu söylenmektedir. Bu hastalıklar arasında en çok guatr hastalığı zikredilmektedir. Köyün halkı tarafından her yıl belirli günlerde Çıngıraklı Kuyu’nun bakımı yapılmaktadır.
Suyunu kana kana doyasıya içebileceğiniz Koca Çeşme’nin ne zaman ve kim tarafından yapıldığı bilinmemektedir. Altınekin ilçemizin Akçaşar köyünde yer alan Koca Çeşme, tamamen kendi doğallığıyla akmaktadır. Dağların arasından gelerek buz gibi akan suyun birçok hastalığa şifa olduğu söylenmektedir. İçimi çok rahat olan ve Yüce Allah’ın izniyle şifa olduğuna inanılan Koca Çeşme’den su içmeden buradan sakın ayrılmayın derim.
Halkın nişan, düğün veya davetiye gibi organizasyonlarında kullanılan salondur. İlçenin en büyük düğün salonu olan Altınekin Düğün Salonu,2015 yılında Karatay Belediyesi ile ortaklaşa yapılmıştır. Salon 1560 metrekare alana sahip olup 800 kişilik kapasitede inşa edilmiştir. Halk tarafından özellikle düğün organizasyonları için tercih edilen salonda bazı günlerde farklı etkinlikler de düzenlenmektedir. Günümüzde de salon hizmet vermeye devam etmekte ve Altınekin halkının mutlu günlerine ortak olmaktadır.
Evet, can gezikolikler günden güne gelişen ve özellikle tarım alanında her geçen gün önemli ivmeler kaydeden Altınekin şehrimizi hep birlikte Yüce Allah’ın izniyle keşfetmeye çalıştık. Sizler de yanınıza huzuru, sağlığı ve mutluluğu alın Konya’nın tarımdaki kalbi Altınekin ilçesine yelken açın, elbette 'Dr. Murat Ak Seyahat' ile kalın hoşça kalın.
HATİCE SAYANER