Yükleniyor...

BİR MERZİFON EFSANESİ: MERZİFONLU KARA MUSTAFA PAŞA CAMİ 

Merzifon’un simgelerinden olan Kara Mustafa Paşa Camisi muhteşem mimarisi ve konumu itibari ile göz kamaştırmaya devam ediyor. 

Bu eşsiz yapıyı bir de bizim gözümüzden bakmanızı tavsiye ederim. Şimdi gelelim eşsiz camiyi anlatmaya… 

AMASYANIN MERZİFON İLÇESİNDE

Şehzadeler şehri, şirin ve huzurlu Amasya ilimizin Merzifon ilçesinde yer almaktadır. Amasya Merzifon arası yaklaşık olarak 46 km uzaklıktadır. Ulaşım dolmuşlar aracılığı ile yapılmaktadır.

KİM TARAFINDAN YAPTIRILDI?

Zamanın güçlü sadrazamlarından Merzifonlu Kara Mustafa Paşa tarafından, 1666 yılında inşası yapılmıştır. Merzifon’un merkez camisi olarak ibadethaneye devam etmektedir.

ETRAFINDA DÜKKÂNLAR BULUNUYOR

Cami, etrafında birçok ihtiyacı karşılayan dükkânlar bulunuyor. Ayrıca caminin arka caddesinde Pazar yer alıyor. Aynı zamanda oturma alanı da bulunuyor. Yorgunluğunuzu atmak, biraz soluklanmak isterseniz caminin etrafında yer alan oturma alanlarını kullanabilirsiniz.

KARA MUSTAFA PAŞA CAMİSİ'NİN YAPISI

Cami, dikdörtgen plana sahiptir. Dış duvarlarının tümü düzgün kesme taşlar ile örülmüştür. Sivri kemerler ile bağlı olan dört adet sütunu bulunmaktadır. Üç gözlü ve tavanı ahşap kaplı olan cemaat yeri bulunmaktadır. İbadet yapılan alanın üzeri büyük bir kubbe ile örtülüdür.

PAŞA HAMAMI BULUNUYOR

Külliye’nin, kuzeyinde yer alan Paşa Hamamı, külliye binasından oldukça uzak bir konumdadır. Hacı Bâlî mahallesinde yer alan eski surların bitişiğine inşa edilmiştir. Halk arasında Paşa Hamamı olarak bilinen bu yapı geleneksel Türk hamamı özelliğini taşımaktadır. 1678 yılında inşaatı tamamlanmıştır. L şeklinde plana sahiptir.

EŞSİZ KALEM İŞÇİLİĞİ

Kara Mustafa Paşa Cami’nin, iç kısmı 19. Yüzyıl özelliği göstermektedir. Kubbesi kalem işleri ile süslüdür. Kubbe’de yer alan sekizgen kasnakların köşeleri sekizgen ağırlık kuleleri ile desteklenmektedir. Bu şekilde estetik olarak bir bütünlük sağlanmıştır. 

ASIRLIK CINARLAR

Tarihin en sağlam yaşayan şahitlerinden olan yaşlı çınarlar yaklaşık çapları 3 metre olan 2 adet yaşlı çınar bulunmaktadır. Camiye güzel bir hava katmaktadır.

ŞADIRVAN SÜSLEMELERİNİ KİM YAPTI?

Cami, avlusunda şadırvan bulunmaktadır. Şadırvanın tavanı minyatür resim ve boyamalar tarihi yansıtmaktadır. Şadırvan üzerinde kalemişi süslemeler bulunmaktadır. Bu kalemişi süslemeleri 1875 yılında Zileli Emin yapmıştır. Süslemeler arasına süslemenin yapıldığı tarih ve ismini işlemiştir. Görülmeye değer bir eser ortaya çıkmıştır.

YAKINLARDA GEZİLECEK YERLER

Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Camisinden sonra; Amasya Arkeoloji Müzesi, Amasya Yalıboyu Evleri, Şehzadeler Müzesi, Minyatür Amasya Müzesi, Saraydüzü Kışla Milli Mücadele Müzesi ve meşhur Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesini mutlaka ziyaret etmenizi öneririm.

EŞSİZ YEMEK KÜLTÜRÜ

Yemek kültürü oldukça zengin olan Amasya ilimizin, müthiş damak tatları bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; Çatal çorbası, Helle çorbası, Bakla dolması, Mumbar, Patlıcan çullaması ve Amasya usulü keşkeği mutlaka tatmanızı isterim.

MERZİFONLU KARA MUSTAFA PAŞA CAMİSİ'NE NASIL ULAŞIRIM?

Ulaşım bakımından, Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Camisine ulaşmak oldukça basittir. Amasya merkezde iseniz Merzifon dolmuşları ile Merzifon’a geldiğinizde, Gazi Mahbup mahallesinde yer almaktadır. Konumu itibari ile dolmuşlarla cami arası yakındır.

BİR MERZİFON EFSANESİ MERZİFONLU KARA MUSTAFA PAŞA CAMİSİ'NE YELKEN AÇIN

Can gezikolikler, tarihin en güzel izlerini günümüze taşıyan en güzel camilerinde olan Kara Mustafa Paşa Camisi ziyaretçilerini beklemektedir. Mutlaka bu eşsiz ibadethanede namaz kılın ve o güzel atmosferi yakalamanızı can-ı gönülden isterim. Öyleyse yanınıza sağlığı huzuru neşeyi alın ve Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Camisi'e yelken açın, hep seyahatte elbette 'Dr. Murat Ak Seyahat' ile kalın, hoşça kalın. 

Facebook, Instagram, Twitter, Linkedin: DR.MURAT AK SEYAHAT 

Yorum Yazın

İçeriğimiz ile ilgili değerlendirmelerinizi ve içeriğimize eklenmesini istediğiniz konular var ise lütfen yorum olarak iletiniz.

İçeriklerimizi diğer sosyal medya adreslerimizden takip edebilirsiniz.

(Mesaj için 255 karakter limiti bulunmaktadır.)