Yükleniyor...
Seydiler’in 1300’lü yıllarda Etiler’in egemenliği altında başlayan tarih sahnesindeki varlığı, Candaroğulları Beyliği ile ve devamında Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılışına kadar devam etmiştir. Kurtuluş mücadelemizin başarıyla neticelenmesi ile kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin, Kastamonu iline bağlı 19 ilçesinden biridir Seydiler. Döneminin önemli ticaret merkezlerinden olan İpek Yolu’nun Seydiler sınırları içerisinden geçmesinden dolayı 'hamamlar', 'kervansaraylar' ve 'deve hanları' yapılmıştır. Ne yazık ki kullanılmayan ve terkedilen bu yapılar, zamana karşı direnememiş ve yıkılmıştır. Seydiler, buzlu yolları cennet bahçesine çeviren kahraman şehidimiz, 'Şerife Bacı ve Kültür Evi', 'Şehitler Anıtı', leziz yemek kültürü ve gelenek görenekleriyle tanımamız görmemiz gereken sıcacık bir yerdir. Bu şirin mi şirin ilçemizi doğasıyla, tarihiyle, kültürüyle tanımaya ne dersiniz? Hadi başlayalım o zaman.
Kastamonu iline bağlı bir ilçe olan Seydiler kuzeyinde Küre Dağları, güney batısında Daday, doğusunda Devrekani, kuzey batısında Ağlı ilçeleri ile komşudur.
Seydiler ile Kastamonu il merkezi arası mesafe, 38,3 km, 37 dakika olup, ilçe başkent Ankara’ya ise 273 km, yaklaşık 3 saat 45 dakika mesafededir.
Seydiler ilçesinin İstanbul’a uzaklığı ise 540 km, yaklaşık 6 saat 30 dakikadır. Kastamonu–İstanbul Havaalanı ile bu süreyi 1 saat 15 dakikaya düşürmek mümkün.
Seydiler ilçesi, İzmir’e 900 km, yaklaşık 9 saat 15 dakika mesafededir. Kastamonu’dan İstanbul aktarma ile İzmir’e 5 saat 20 dakikada varabilirsiniz.
İlçemizde karadeniz iklimi ile karasal iklimin karışımı bir iklim tipi görülmektedir. İlçe sınırları içerisinde yapılan “Beyler Barajı” ile iklim yapısında yumuşama olmuştur. Kışları soğuk ve kar yağışlı, yazlar ise 33 dereceyi aşan sıcaklığa varmaktadır. İlkbahar aylarında karların erimesiyle akarsuların debisinde artış yaşanmaktadır. İlçenin ekonomisi genel olarak tarım ve hayvancılığa dayanmakla birlikte sanayi kolu olarak; un fabrikası ve oto sanayi fabrikaları da mevcuttur.
Seyid-i Zülfikar Cami’nin yapılış yılı olan 112 senesi ilçenin kuruluş tarihi olarak kabul edilmektedir. Çok eski bir tarihe dayanan cami, zaman içerisinde tahrip olup yıkılmıştır. Seydiler ilçesinin ismi de tarih kokan bu camiden esinlenerek konulmuştur.
Milli Mücadele ruhu; erkeğinden kadınına, çocuğundan yaşlısına herkesin yek parça olup, direndiği muhteşem bir zaferdir. “Şerife Bacı”, bu kutsal direnişin unutulmaz ismi, kahraman şehididir. Dokuz aylık evladıyla Milli Mücadele’ye destek olabilmek için Kastamonu’dan Ankara’ya cephane taşırken donarak şehit olmuştur. Küçük yavrusunu koruyabilmek için sinesine saran Şerife Bacı, evladının hayatını kurtarabilmiş ancak kendisi şehit olmuştur. Buzlu yolları cennet bahçesine çeviren bir şehidin hikayesidir Şerife Bacı. Seydiler doğumlu olan Şerife Bacı’nın hatırası için bir kültür evi yapılmıştır. Her sene “Şerife Bacı” adıyla festival düzenlenmektedir.
Şerife Bacı ve Şehitler anısına yapılmış olan Şehitler Anıtı, ilçenin gözde bir yerinde konumlanmıştır. Şehitlerimizi sevgi ve saygıyla anıyoruz.
Kıyma, domates, doğranmış soğan, yumurta, biber ve su karışımı ile etli ekmek içi hazırlanır. Kulak memesi kıvamında yoğrulan hamur daire biçiminde açılır. İç harç daire bicinde açılan hamurun üzerine serilir ve hamurun diğer yarısıyla üzeri kapatılır. Ocak üzerinde yanan saç da, ya da yağda kızartılarak servis edilir.
Açılan yufkanın üzerine dökülen tereyağı ve cevizden yapılır. Yufkanın püf noktalarından biri de hindi suyu ile yapılmış olmasıdır. En üst katı ceviz ve tereyağı dökülerek sıcak servis edilir.
Un, maya ve ılık su karışım hazırlanır. Kabaran hamur kepçe ile tavada pişirilir ve servise alındıktan sonra tereyağı sürülür.
Soğan ve tereyağı kavrulduktan sonra su eklenir. Kaynayan suyun içine iri bulgur koyulur. Biraz piştikten sonra pilavın içine ısırgan otu veya ebegümeci ilave edilir. Daha sonra yoğurt eklenir. En son tavada kızdırılan tereyağı ekşili pilavın üzerine dökülür. Afiyet olsun.
Sucuk, kıyma, soğan, biber ve tereyağı tencerede pişirilir. Patates ince ince dilimlenir. Salça eklenir ve ince dilimli patatesler eklenir. Karabiber, tuz ve diğer baharatlarla tatlandırıldıktan sonra su eklenip pişirilir. Ayrı kasede yoğurt ve sarımsak ve un karıştırılır ve yemeğin içine azar azar dökülür. Somun ekmeği küçük parçalar haline getirilerek tepsiye konulur ve üzerine sıvı karışım dökülür.
Seydiler’in 1300’lü yıllarda Etiler’in egemenliği altında başlayan tarih sahnesindeki varlığı, Candaroğulları Beyliği ile ve devamında Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılışına kadar devam etmiştir. Kurtuluş mücadelemizin başarıyla neticelenmesi ile kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin, Kastamonu iline bağlı 19 ilçesinden biridir Seydiler. Döneminin önemli ticaret merkezlerinden olan İpek Yolu’nun Seydiler sınırları içerisinden geçmesinden dolayı hamamlar, kervansaraylar ve deve hanları yapılmıştır. Ne yazık ki kullanılmayan ve terkedilen bu yapılar zamana karşı direnememiş ve yıkılmıştır. Seydiler, buzlu yolları cennet bahçesine çeviren kahraman şehidimiz, “Şerife Bacı ve Kültür Evi”, “Şehitler Anıtı”, “leziz yemek kültürü” ve gelenek görenekleriyle tanımamız ve görmemiz gereken sıcacık bir yerdir. Seydiler’e ve kendinize bir şans verin. Öyleyse yanınıza sağlığı, huzuru, mutluluğu, neşeyi alın ve sizi dört koldan hasretle bekleyen Seydiler’e yelken açın, hep Murat Ak Seyahat ile kalın.
Not: Bu yazımızı; kıymetli öğrencim Saniye AYAZ KAYAN ile hazırladık. Ele aldığımız her konuyu, her bir ince detayı ile özenle seçtiğimiz görseller eşliğinde sizlere titiz bir çalışma ile aktarmaya çalışıyoruz. Çünkü bizim için kalite, bizim için sizler çok değerlisiniz. Seyahatte, kültürde, tarihte, sanatta her daim rehberiniz Murat Ak Seyahat olsun.