Yükleniyor...

Beyaz Hüzün: Kars Sarıkamış

BEYAZ HÜZÜN:

Can gezikolikler, sevgili dostlar hepinize kucak dolusu selamlar. Yazılarımızı; Facebook, Instagram, Twitter ve Linkedin üzerinden DR. MURAT AK SEYAHAT YAZARI sayfamıza beğeni yaparak takip edebilir, aynı isimli grubumuza üye olabilirsiniz.

Onbinlerce şehidimizin mesken tuttuğu Sarıkamış, Allahuekber dağlarının eteğinde ecdat torunlarını bekliyor. 1915 yılında, dünya savaş tarihinin en dramatik sahnelerinden biri yaşandı.  Enver Paşa’nın stratejik hataları nedeniyle 100.000 civarında askerimiz, düşmana tek bir kurşun dahi sıkamadan şehit oldu. 

ULVİ TOPRAKLAR

En az Çanakkale savaşlarının yaşandığı topraklar kadar ulvi olan Sarıkamış, yakın tarihimize tanıklık etmek isteyen herkesin mutlaka görmesi geren yerlerden biri. Büyük bir hüznü barındıran Sarıkamış’a geldiğinizde yıllar öncesine dönüp şehitlerimizin aziz hatıralarını yatedeceksiniz. 

BÜYÜK BİR TRAJEDİ

Osmanlı imparatorluğunun son dönemdeki en ünlü simalarından biri olan Enver Paşa, Sarıkamış harekatına kadar bir tabura bile komuta edememişti. 34 yaşındaki Başkumandan Vekili ve Harbiye Nazırı Enver Bey’in sorumluluktan uzak hataları nedeniyle Sarıkamış bile elde edilememişti. Halbuki harekatın amacı Kars yaylasına kadar ulaşmak ve Kars kalesini kuşatabilmekti. Harekat sonrasında elde kalan asker sayısı 1000 kişiden daha azdı. 

EKSİ 30 DERECEDE YÜREKLERE DURGUNLUK VEREN BİR MÜCADELE

Çok ağır kış koşullarının yaşandığı bir dönemde, Türk askeri vatanı milleti uğruna engin bir mücadelenin içerisine girdi. Ne var ki Türk ordusunun lojistik desteği ve ekipmanları zorlu şartlar altında bu mücadeleyi sürdürmeye elverişli değildi. İyi yönetilemeyen bu harekatta arazinin yapısı, doğa koşulları ve askerliğin gerekleri düşünülmemişti. Askerlerimiz, düşmanın mevzilerinden gerçekleştirdiği silah atışlarıyla ya da iliklere kadar işleyen soğuktan donarak karlara gömülüyordu. Bu harekâtın ordumuz içim neticesi tam anlamıyla bir bozgundu. 

HAVADA AZİZ HATIRALARIN KOKUSU VAR

Sarıkamış Şehitliği batı tarafından gelindiğinde hemen yol üzerinde ve ilçenin girişinde bulunmakta. Zaten Sarıkamışa ayak basar basmaz on binlerce askerimizin yüzyıl başında gerçekleştirdiği inanılmaz mücadeleyi her adımınızda nefes nefes iliklerinize kadar hissedeceksiniz. Geçmişten aldığı bu kutlu mirası gelecek nesillere de taşımaya hazır olan Sarıkamış etrafındaki anıtlarla mezarı dahi belli olmayan onbinlerce şehidimizin onuruyla torunlarından bir selam, bir dua beklemekte. 

SARIKAMIŞ AYNI ZAMANDA SAYISIZ GÜZELLİKLERE DE SAHİP

Şehitlerimizin mesken tuttuğu bu topraklara geldiğinizde ziyaret etmeniz gereken birçok doğal, tarihi ve kültürel değerler de mevcut. Genellikle titretici soğuğu ve bembeyaz karlı dağları ile bilinen Sarıkamış, her ne kadar gözlerden uzak ve münzevi gözükse de cömert bir ev sahibi edasıyla misafirlerini dört gözle karşılamaya hazır. 

ÜLKEMİZİN EN GÜZEL KAYAK MERKEZLERİNDEN BİRİ

Selim ilçesi üzerinden Sarıkamış kayak merkezine 45 dakikada ulaşılabiliyor. Sarıkamış Kayak Merkezi, ilçeye karayoluyla 10 dakika mesafede. Sarıkamış ilçesi de, kayak merkezinin eteklerinde yer alıyor. Kayak merkezine (Bayraktepe-Cibiltepe) telesiyej ile çıkılıyor. Sarıkamış kayak merkezinin muhteşem pistlerini ve tesislerini görmek için 2.634 metrelik zirvede yer alan Bayraktepe ye ulaşmanız gerekiyor. Sarıkamış kayak merkezinde 8 adet pist bulunuyor. Pistlerin kullanılabilir toplam uzunluğu 25 km. Sarıkamış kayak merkezinde kolay, orta, zor türlerindeki bu pistlere çıkışlar için Türkiye’nin en iyi, dünyada ise 3. büyük telesiyej sistemi bulunuyor. Kar–kayak sezonu, kasım ayı ortalarında başlıyor, mayıs başına kadar devam ediyor. 

İNANILMAZ BİR GÜZELLİK: KRİSTAL KAR SADECE ALPLER VE BURADA

Kristal Kar, kayakçılar ve snowboardcuların en çok tercih ettiği kaliteli kar türü. Özelliği ise nem oranının düşük olmasından dolayı toz halinde olması ve yağdığı zamanki gibi durması, sulanmaması. Kristal karın, dünyada sadece iki kayak merkezinde bulunduğu belirtiliyor. İsviçre Alpleri ve Sarıkamış Kayak Merkezi… 

EN ZENGİN VE EN İYİ KORUNMUŞ SARIÇAM ORMANLARINA SAHİP

Sarıkamış, doğal güzellikleriyle de göz dolduruyor. Ülkemizin en iyi korunmuş ve en zengin sarıçam ormanlarına sahip ilçe, fotoğraf tutkunlarını dört mevsim muhteşem pozlar için bekliyor. 

BALTIK MİMARİSİ ÇİZGİLERİNİ TAŞIYAN BİNALAR

Sarıkamışta bulunan binalar, Rus yapısı baltık mimari özelliklerini taşıyor. Farklı kültürlerin zengin karışımı olan binalardan biri Katerina’nın Av Köşkü veya Katerina’nın yazlık sarayı olarak bilinen binayı mutlaka görmeniz gerekiyor. Burası Sarıkamış’ı 200 metre kadar yukarıdan gören, önü açık arka tarafı ağaçlık olan bir alanda yer alıyor. Rus işgali döneminde, Baltık mimarisi çizgilerini taşıyacak şekilde yazlık köşk olarak yapılmış çok güzel bir bina. Köşkün yapım tarihi 1880’ler olarak biliniyor. 

KAZ DOLMASI VE PEYNİRİ DİLLERE DESTAN

Doğal güzelliklerinin yanı sıra Sarıkamış, damak tadı güçlü olanlar için de birbirinden güzel alternatifler sunmakta.  Sarıkamış’ta da kaz dolması, kaz eti haşlaması, kaz etli pilav, evelik çorbası, hörre çorbası, kuru ısırgan çorbası, hengel (mantı), haşıl, bozbaş (etli yemek), piti (çorba) ve daha pek çok yemeğin enfes tadına bakabilirsiniz. Aynı zamanda bu güzel topraklardan halı–kilim, el işi ahşap oymaları, gümüş kemer, gravyer peynir, çeçil peyniri, Kars kaşar peyniri, tereyağı, kara kovan balı, çiçek balı, deri tulum peyniri de alabilirsiniz. 

DOĞUNUN GÜZELLİĞE AÇILAN KAPISI SARIKAMIŞ’I ZİYARET EDİN

Tarihimizdeki ulvi yeri, şehitlerimizin hatıraları ile kutsiyetini ruhunda barındıran Sarıkamış; doğal güzellikleri, tarihi eserleri ve eşsiz damak tadı örneklerini takdim etmek üzere siz değerli misafirlerini bekliyor. O zaman özgürlüğünüzü alın ve sizi bekleyen doğunun güzelliğe açılan kapısına yelken açın, hep seyahatte kalın…

Facebook, Instagram, Twitter, Linkedin: DR. MURAT AK SEYAHAT YAZARI

Yorum Yazın

İçeriğimiz ile ilgili değerlendirmelerinizi ve içeriğimize eklenmesini istediğiniz konular var ise lütfen yorum olarak iletiniz.

İçeriklerimizi diğer sosyal medya adreslerimizden takip edebilirsiniz.

(Mesaj için 255 karakter limiti bulunmaktadır.)