Yükleniyor...

INDEX (Tıklayarak ilgili içeriğe kolaylıkla ulaşabilirsiniz


ARDI ARDINA MUHTEŞEM GÜZELLİKLER: ARDAHAN

“Orda bir köy var uzakta” derler ya; “gitmesek de görmesek de o köy bizim köyümüzdür.” Şarkılarda olduğu gibi uzakta bir şehir var ama biz o şehre Yüce Allah’ın izni ve inayetiyle gittik, gördük, tanıdık ve özümsedik. “Ardahan”, geleneği ve göreneği ile Anadolu’nun mayası ile harmanlanmış kadim bir şehrimizdir. “Aşık atışması”, “halk oyunları”, ihtişamlı görüntüsüyle büyüleyen “Ardahan Kalesi”, bizlere tarihten kalıntılar sunan eşsiz “Kinzi Kalesi”, büyüleyen görüntüsü ve eğitim kalitesiyle bizlere eşlik eden “Ardahan Üniversitesi”, Ardahan’ın en değerli tarihi yerlerinden “Ramazan Tabyası”, Baltık ve Osmanlı Mimarisinin En Güzel Örneklerinden biri: “Ardahan Kongre ve Kent Müzesi Binası”, Ardahan yöresinin hem eğlendiren hem ağlatan “yöresel halk oyunları”, Ardahan’da muhteşem el sanatlarından olan “Kilim ve Halıcığı”, doğayla iç içe olacağımız “Ardahan Yürüyüş Parkurları”, eşsiz lezzete sahip “Ayranaşı”, “Helle Aşı”, “Bişi”, “Mafiş Tatlısı”, “Hıngel”, “Hasuta”, “Ardahan Kaz Etli Üçlü Pilavı”, “Ketesi” ve “Hıngal”ı, dağları ve ovaları ile keşfedilmeyi bekliyor can “Ardahan”. Değerli dostlar, kıymetli gezi severler; dilerseniz gelin hep birlikte Yüce Allah’ın izniyle binbir güzellik ile kuşatılmış “Ardahan İl Merkezi”ni tanımaya, gezmeye, görmeye başlayalım…

ARDAHAN’IN KADİM VE MUHTEŞEM TARİHİ

Huzurun şehri Ardahan merkez ilçesi yaklaşık 3000 senelik, köklü ve eşsiz bir geçmişe sahiptir. Milattan sonra 628 senesinde Hazar Türkleri’nin bir bölümü olan Arda Türkleri’nin yönetimine geçerek “Ardahan” ismini almıştır. Milattan sonra 1068 senesinde Ardahan şehrini, ünlü ve kutlu Türk hakanı “Sultan Alparslan” fethetmiş ve böylelikle Ardahan yöresi, Selçuklu Devleti’nin hakimiyeti altına girmiştir. 29.05.1555 gününde imzalanan “Amasya Anlaşması” sayesinde Kanuni Sultan Süleyman aracılığı ile Osmanlı Devleti’ne bağlanmıştır. Böylelikle günümüzde Ardahan şehrinin ilçelerinden biri olan “Çıldır” ilçesi, Osmanlı İmparatorluğu’nun vilayetlerinden biri olmuştur.

Milli Şura Devleti’yle beraber Halit Paşa ve Kazım Karabekir Paşa emrindeki yüce Türk ordumuz, 23.02.1921 tarihinde Ardahan şehrini düşmanların baskısından ve işgalinden kurtarmıştır. Ardahan şehri; vatanımız olan Türkiye’ye dahil edildikten sonra 7.7.1921 gününde “Mutasarrıflık” durumuna getirilmiştir. Ardahan şehri, tam 66 sene Kars ilinin bir ilçesi olarak bulunmuş ve 27.05.1992 tarihinde ve 3806 sayılı yasayla il konumuna geçmiştir.

Osmanlı Devleti’nin kaynaklarındaki Ardahan isminin, Gürcüce “Artahani” isminden geldiğine dair düşünceler yer almaktadır. Tarih olarak daha geç olan ve aynı zamanda bir Osmanlı tahriri konumundaki oldukça ünlü “Defter-i Caba-i Eyalet-i Çıldır” ismindeki tahrir defterinde günümüzdeki adıyla “Ardahan” ismi olduğu gibi aynen yazılmıştır ve kayıtlara öyle geçmiştir. Osmanlı Devleti’nin son kayıtlarından biri konumundaki dönemsel olarak 1928 seneli en son ki “Teşkilat-i Mülkiye”de yöredeki köylerin isimleri “Osmanlıca” menşeeli kaynakta da bölgenin ismi “Ardahan” şeklinde değiştirilmeden aynen muhafaza edilmiştir.

SERT KIŞ İKLİMİ ARDAHAN’IN BİR ÖZELLİĞİ

Ardahan genel olarak karasal iklime sahiptir ve yıllık ortalama sıcaklık 5 santigrat derecenin altındadır. Kışın -30 santigrat derecenin altına indiği de görülür. Eylül ayında başlayan soğuklar, mayıs ayının sonlarına kadar devam eder. Ardahan'da Karadeniz ikliminin etkisini de hissedebilirsiniz. Bu bağlamda Karadeniz ikliminin özelliklerini ve coğrafyasının bitki örtüsünü de görebilirsiniz. Özellikle Ardahan’da Karadeniz Bölgesi’ne sınır olan yerler ormanlık ve mera alanlarıdır.

'ARDAHAN MERKEZ'E NASIL GİDİLİR?

Sevgili gezi severler, Ardahan il merkezinden Başkent ​Ankara’ya mesafe; D200 / E88 yolu üzerinden yaklaşık 1091 kilometre ile 13 saat 23 dakika sürmektedir. Uçak kullanmak isteyen dostlarımıziçin Ardahan şehrinde havalimanı maalesef bulunmamaktadır. Fakat inşa edilmesi için çalışmalara başlanmış durumdadır. Yine de Ardahan şehrine çok yakın KarsHavalimanı’nı kullanabilirsiniz. Başkent Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan Kars Havalimanı’na yaklaşık 1 saat 35 dakika sürmektedir. Kars Havalimanı’nda indikten sonra Ardahan-Kars Havalimanı arasımesafe yaklaşık 96 kilometredir ve SunExpress Kars Ardahan Servisi bulunmaktadır. SunExpress servisleri Kars Havalimanından kalkıp, Ardahan'a seferler düzenlemektedir ve ücret olarak yaklaşık 15 TL alınmaktadır. Tren yolculuğu seven dostlarımız için ise Ankara’dan Ardahan şehrinde tren yoluhattı maalesef bulunmamaktadı. Fakat en yakın tren güzergahı yine Kars Doğu Ekspresi durağıdır. Doğu Ekspresi; Ankara’dan her gün 17:55’te seferine başlamakta ve ertesi gün 19:27’de Kars’a ulaşmaktadır. Kars Tren Garı’ndan çeşitli servisler ve otobüsleri kullanarak Ardahan şehrine ulaşabilmek mümkündür.

'İSTANBUL'

Ardahan il merkezinden İstanbul’a mesafe; E80 yolu üzerinden yaklaşık 1446 kilometre ile 16 saat 50 dakika sürmektedir. Uçak kullanmak isteyen dostlarımız için; İstanbul Havalimanı’ndan Kars Havalimanı’na yaklaşık 2 saat sürmektedir. Kars Havalimanı’nda indikten sonra Ardahan - Kars Havalimanı arası mesafe yaklaşık 96 kilometredir ve SunExpress Kars Ardahan Servisi bulunmaktadır. SunExpress servisleri Kars Havalimanı'ndan kalkıp, Ardahan'a seferler düzenlemektedir ve ücret olarak yaklaşık 15 TL alınmaktadır.

'KONYA'

Ardahan il merkezinden Konya’ya mesafe; D300 yolu üzerinden yaklaşık 1157 kilometre ile 14 saat sürmektedir. Uçak kullanmak isteyen dostlarımız için; Konya Havalimanı’ndan Kars Havalimanı’na yaklaşık 5 saat 50 dakika sürmektedir. Kars Havalimanı’nda indikten sonra Ardahan-Kars Havalimanı arası mesafe yaklaşık 96 kilometredir ve SunExpress Kars Ardahan Servisi bulunmaktadır. SunExpress servisleri Kars Havalimanı'ndan kalkıp Ardahan'a seferler düzenlemektedir ve ücret olarak yaklaşık 15 TL alınmaktadır.

'İZMİR'

Ardahan il merkezinden İzmir’e mesafe; E80 yolu üzerinden yaklaşık 1814 kilometre ile 19 saat 40 dakika sürmektedir. Uçak kullanmak isteyen dostlarımız için; İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan Kars Havalimanı’na yaklaşık 2 saat 30 dakika sürmektedir. Kars Havalimanı’nda indikten sonra Ardahan - Kars Havalimanı arası mesafe yaklaşık 96 kilometredir ve SunExpress Kars Ardahan Servisi bulunmaktadır. SunExpress servisleri Kars Havalimanı'ndan kalkıp, Ardahan’a seferler düzenlemektedir ve ücret olarak yaklaşık 15 TL alınmaktadır. 

'DEMİRYOLU'

Tren yolculuğu seven dostlarımız için ise Ardahan şehrinde demir yolu hattı maalesef bulunmamaktadır. Fakat en yakın tren güzergahı yine Kars Doğu Ekspresi durağıdır. Doğu Ekspresi; Irmak’tan 19:20’de, Kayseri’den 01.15’te, Sivas’tan 05:18’de, Erzincan’dan 11.11’de, Erzurum’dan 15.28’de kalkmaktadır ve 19:27’de Kars’a ulaşmaktadır. Kars Tren Garı’ndan çeşitli servisler ve otobüsleri kullanarak Ardahan şehrine ulaşabilmek mümkündür.


İHTİŞAMLI GÖRÜNTÜSÜYLE BÜYÜLEYEN: ARDAHAN KALESİ

Ardahan il merkezinde, Halil Efendi Mahallesi’nde bulunan ihtişamlı görünüme sahip “Ardahan Kalesi”, 16. yy. ortalarına doğru Kanuni Sultan Süleyman Padişah’ın buyruğu ile yapılmıştır. Dikdörtgen plana sahip bir bölge üzerinde yer alan fazla sayıda kule ile desteklenen Ardahan Kalesi, siz değerli gezi sever dostlarımızı bünyesinde ağırlamak için bekliyor… Ardahan Kalesi’nin inşasında “Horasan harcı” ve “küfeki taşları” kullanılmıştır. Ardahan Kalesi’nin batısında yer alan büyük kapının üstünde Arapça dilinde yazılmış bir yazıt yer almaktadır. Yazıtta 'Arap, Rum ve Acem ülkelerinin deniz ve karalarının sahibi padişahlar padişahı Selim Han'ın oğlu Sultan Süleyman-ı Azam namına yapılmıştır. Mülkü kıyamete kadar baki kalsın.' yazmaktadır.

ESKİ TOZLU KİTAP MİSALİ: KİNZİ KALESİ

Kinzi Kalesi, Ardahan il merkezinin yaklaşık 32 kilometre batı tarafında bulunmaktadır. Kesin olarak hangi tarihte inşa edildiği bilinmeyen Kinzi Kalesi’nin inşasındaki işçilik ve tarza dikkat edildiğinde, “Urartular” döneminden kaldığı anlaşılmaktadır. Ardahan Ovası’na ve “Yalnızçan Aşıtı”na egemen olan bir bölgede yer alan Kinzi Kalesi, içi barınma, dışı savunma olarak iki bölümden oluşmaktadır. Urartular’ın yerleşimi olarak kayıtlara geçen Kinzi Kalesi, yaklaşık 2200 m.’lik bir tepe üzerinde bulunmaktadır. Ayrıca Kinzi Kalesi, Osmanlı ve Selçuklu Devleti tarafından da kullanılmıştır. Kinzi Kalesi’ne giden yollar açık olduğu süre boyunca dört mevsim Kinzi Kalesi’ni rahat bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

MÜKEMMEL MANZARASIYLA KALİTELİ EĞİTİM SUNAN ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ

2008 senesinde kurulan bir üniversite olan “Ardahan Üniversitesi”, şartlara kendisini çabucak adapte edebilmekte ve etkin bir yönetim telakkisiyle hedeflerine son derece hızlı ilerleyen bir üniversitedir. Ardahan Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Gıda Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Makine Mühendisliği bölümlerinden meydana gelmektedir.

Ardahan Üniversitesi’nin Misyonu; “Ardahan Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, eğitim, bilim ve araştırma alanlarında etkin görevler üstlenerek, uluslararası düzeyde bilgi ve teknoloji üretip uygulamaya aktaracak ahlaki değer ve toplumsal sorumluluk sahibi üstün nitelikli insan gücünü yetiştirmeyi, bölgesel ve ulusal gelişmeye katkı sağlamayı, akademik liyakat ve başarıya önem vermeyi, karar mekanizmalarında katılımcı, paylaşımcı ve şeffaf olmayı, etik anlayışa sahip bilimsel çalışmalar yapmayı kendisine amaç edinmiştir.”

Ardahan Üniversitesi’nin Vizyonu; “Mühendislik Fakültesinin vizyonu, öğrencilerin mühendislik yeteneklerini geliştirmek ve günümüzün modern mühendislik dünyası ile mühendislik temellerinin bütün alanlarında başarılı öğrenciler yetiştirmektir. Fakültemiz ayrıca; çağdaş, bölgesel, ulusal ve uluslararası proje üreten, mühendisliğin tüm dallarında, evrensel ölçülerde mükemmel bir eğitim, bilim ve araştırma kurumu olmayı hedeflemektedir.”


CAN ARDAHAN’IN EN ÖNEMLİ TARİHİ YERLERİNDEN: RAMAZAN TABYASI

Ardahan ilinin en değerli tarihi bölgelerinden biri olan Ramazan Tabyası’nın tarihi “Urartular”a uzanan Osmanlı ve Selçuklu Devleti zamanında restore edilip kullanılmıştır. Ayrıca Ramazan Tabyası, Rusların işgali sırasında kahraman Türk askerleri tarafından savunma amacıyla kullanılmıştır. Ramazan Tabyası, eş tabyalarından farklı olarak tamamıyla “taş bağlamalı” ve “kubbe” şeklinde inşa edilmiştir. Ramazan Tabyası’nın inşasında “yığma taş” ve “Horasan harcı tuğla” kullanılmıştır. Tabya, yaklaşık 300 m²’lik bir bölgeyi kaplamaktadır ve Ardahan merkezde mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden biridir.

BALTIK VE OSMANLI MİMARİSİNİN EN GÜZEL ÖRNEĞİ: ARDAHAN KONGRE VE KENT MÜZESİ BİNASI

Ardahan il merkezinde yer alan ve üstünde yer aldığı caddeye ismini veren “Ardahan Kongre ve Kent Müzesi Binası”, 1911 senesinde “Baltık” ve “Osmanlı mimarisi”ne göre yapılan “Hamşioğlu Rasim Bey Konağı”, 3 ve 5 Ocak 1919 günleri arasında “1. Ardahan Kongresi”ne ve 7-9 Ocak 1919 günleri arasında “2. Ardahan Kongresi”ne ev sahipliği yapmıştır. Bu sebeple günümüzde “Kongre Binası” olarak söylenmektedir. 2012 senesinde onarımı bitirilerek resmi olarak hizmete açılmıştır ve günümüzde de hizmet vermeye devam etmektedir.

ARDAHAN’IN MUHTEŞEM YÖRESEL HALK OYUNLARI

Ardahan yöresinde enstrüman olarak genelde “zurna” ve “davul”, Kafkas oyunlarında da “Nağara” adı verilen bir çeşit davul ve “Akordiyon” kullanılmaktadır. Ardahan yöresinde genelde “bar” ve “halay” oynanır. Halay ve barın oynandığı alanlar ise nişan, asker uğurlamaları, düğünler, sevinç ve üzüntü gibi duyguların ifade edildiği anlardır.

Tek Oyunlar: Hanım yaylada, Karabat, Ondört, Aygızı, Karabat, Şeyh Şamil, Beş Açılan.

Bar Oyunları: Haran, Ağır Bar, Hoş, Lorke, Sallama, Kürdün Kızı, Sarı seyran, Kaççıke, Kıskarç, Gazelo, Hafif Bar, Temur Ağa, Şeker oğlan, Nare, Haran, Ardahan’ın yolları.

ARDAHAN’IN MEST EDEN YÖRESEL EL SANATLARI

HALICILIK

Kültürel ve tarihi değerler bağlamında son derece zengin bir mirasa ev sahipliği yapan Ardahan yöresinde “halıcılık mesleği” oldukça yaygın bir durumdadır. Ardahan şehrinin yöre kadınları geçmişleri boyunca evlerinde bulunan tezgahlarda dokudukları halılar ile muhteşem halıcılık kültürünü günümüze kadar taşımayı ne mutlu ve güzeldir ki başarabilmişlerdir. Ardahan yöresinde dokunan halılarla “Türk-Kafkas-Osmanlı Sentezi”nin kalıntıları rahatlıkla görülebilmektedir. Selçuklu’nun muhteşem halı sanatındaki “bitki ve hayvan motifleri”, Osmanlı’nın harika “dinselvegeometrik motifleri”, Ardahan halılarında en yaygın kullanılan figür ve motiflerdir.

KİLİM

Ardahan ilinde kilim dokumacılığı nadiren de olsa hala devam etmektedir ve Ardahan yöresinin kadınları yaptıkları kilimlerde tamamen kendilerine özgü yöntemleri kullanarak elde ettikleri boyaları kullanıyorlar. Son derece güzel bir renk armonisine sahip olan Ardahan kilimleri, sadece “rengi” ile değil “desen” ve “kalite zenginliği” sayesinde eşsiz bir dokumacılık örneğine sahip olmaktadır. En güzel kilim örnekleri ise “Damal”, “Göle” ve “Çıldır” ilçelerinde yer almakta olup, Ardahan köylerinde yaklaşık 100-150 senelik antika değeri ve kıymetindeki kilimlere rastlamak mümkündür.

ARDAHAN EKONOMİSİNE ETKİ EDEN FAKTÖRLER

Ardahan’daki zorlu kış şartları, coğrafi konumunun dağlık ve tepelik olması şehrin sanayisini olumsuz yönde etkilemiştir. Dolayısı ile bölgede nispeten daha çok “hayvancılık” gelişmiştir. Nitekim büyük ve küçükbaş hayvancılık için bölge arazisi uygun bir zemin oluşturmaktadır. “Çıldır Gölü”ndenen önemli miktarlarda “sazan” ve “alabalık” çıkar. Burada tutulan balıkların çevre şehirlere dağıtımı yapılmaktadır. Ardahan’da “kaz yetiştiriciliği” de ön plandadır. “Kaz Üretim Projesi” kapsamında 660 adet damızlık kaz dağıtımı yapılmıştır. “Kaşar peyniri” ve “bal üreticiliği” de şehre damgasını vurmuş olup özellikle “Kafkas arı yetiştiriciliği” eğitim kursları Ardahan halkına hizmet vermektedir. Dolayısıyla “Arıcılık”, Ardahan'ın önemli ekonomik faaliyetler arasındadır.

YÜRÜYÜŞ PARKURLARI

Ardahan ili sınırları içerişindeki tarihi mekânlara ve doğal yerlere gitmek isteyen yerli ve yabancı turistler gezi yolları veya yürüyüş parkurlarını kullanabilmektedir. Bu yollardan araçla geçme imkânı da bulunmaktadır. Tarihi yerlere ve doğal mekânlara giderken, Ardahan ilinin o güzelim doğasını içinizde hissedeceksiniz.

ENFES ARDAHAN YÖRESEL LEZZETLERİ…

Can Anadolu’muzun zengin mutfakları arasında adından sıkça söz ettiren Ardahan yöresi sebze yemeğinden tutun et yemeğine kadar zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. “Kaz etli iç pilav”, “kaz tandır kebap”, “Bişi”, “evelik çorbası”, “Ayranaşı”, “kuymak”, “kelecoş”, “Helle Aşı”, “haşıl”, “Ardahan köftesi”, “hasuta”, “katmer”, “hıngal”, “Mafiş Tatlısı” bu lezzetler arasında sayılabilir. Yıllar önce yaptığımız bir gezide “kaz tandır kebabı”nın tadına doyamamıştık ve Ardahan’a giden dostlarımıza bu lezzeti önermiştik. Yine de Ardahan’a yolunuz düşerse bu lezzetlerden en az bir tanesini tatmanız yerinde olacaktır.


ENFES LEZZETİYLE: ARDAHAN KAZ ETLİ ÜÇLÜ PİLAV

Ardahan yöresine gelip de Ardahan’ın en gözde lezzetlerinden biri olan Ardahan Kaz Etli Üçlü Pilavının en azından tadına bakmadan dönmek kesinlikle yakışı kalmaz… Zaten “en azından bir tadına bakayım” deyip başladıktan sonra tepsideki bütün kaz etini ve çeşitli pilavları bitirdiğinizin farkında bile olmayacaksınız. Çünkü gerçekten muhteşem seviyede lezzetli bir yemektir. Bu yemeğin en değerli püf noktası ise haşlanan kaz eti, daha sonra fırında kızartılıyor ve bu işlemin etin lezzetine lezzet katıyor olmasıdır. Kaz denilen kuş türünün özel koşul ve ortamlarda büyütüldükten sonra ortamından alınarak çeşitli özel pişirme teknikleri ve çeşitli tencereler ile pişirilerek hazırlanan Kaz Etinin, Kaz Etli Üçlü Pilav yemeğinin içerisinde birde tadının damağınızda kalacağı çeşitli pilavlar ile birleştirilmesi sonucunda oluşan bu yemek siz değerli dostlarımızın tadım yapması için Ardahan yöresinde sizleri bekliyor…

SOĞUK GÜNLERİN VAZGEÇİLMEZİ: AYRANAŞI

Kış mevsiminin ve soğuk günlerde sıklıkla tükettiğimiz Ayranaşı yemeğinin Ardahan yöresinde ayrı bir önemi ve yeri vardır. Besin değerleri açısından da oldukça önemli olan Ayranaşı yemeğinin içerisinde nohut, yoğurt, su, nane, tuz, buğday gibi öğünler bulunmaktadır. İsmi geçen ürünlerin bir tencerede karıştırılarak elde edildiği Ayranaşı hem bizlerin hem de Ardahan yöre halkının soğuk kış günlerinin vazgeçilmezi olarak yer etmektedir…

FARKLI LEZZETLER ARAYANLARA: HELLE AŞI

Vitamin deposu olan Helle Aşı yine zengin Ardahan yöresinin lezzetlerinden biridir. Margarin, nane, tuz, kırmızı biber, un ile elde edilen Helle Aşı yemeği hasta olunan dönemlerde sıklıkla tüketilmesinin yanında yemeklerden önce de servis edilerek eşsiz lezzetiyle iştahımızı açma konusunda bir numaradır…

ARDAHAN’DA ÇOK MEŞHUR: BİŞİ

Hepimizin bildiği Bişi, diğer adıyla Pişi yemeği, Ardahan yöresinde de oldukça sık tüketilen yiyeceklerden biridir. Yumurta, yağ, yoğurt,karbonat, tuz, un, Ayçiçek yağı gibi ürünlerin birbirlerine karıştırılıp,yoğurularak hamur elde edildikten sonra elde edilen hamurun yaklaşık 3 milimetre kadar inceltilmesinden elde edilen Bişi yemeğinin, Ardahan yöresinde siz değerli gezi sever dostlarımızın ilgisini çekeceğinden hiç şüphemiz yoktur…

LEZZET PATLAMASI: MAFİŞ TATLISI

Hafif tadı ile sıkmayacak, kısa zamanda ve çok kolay bir şekilde hazırlanabilecek olan Mafiş Tatlısı, ayrıca çok da ekonomiktir. Kabartm atozu, yoğurt, un, yumurta, tuz ile hazırlanan Mafiş Tatlısı, bahsettiğimiz malzemelerden kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilerek açılması ile yapılır. Açılan hamur bıçak kullanılarak kare şekilde parçalara bölünür ve fotoğrafta görüldüğü gibi kızgın yağın içerisine atılarak kızartılır. Daha sonra üzerine isteğiniz üzerine Antep Fıstığı, ceviz, fındık gibi kuruyemiş ürünleri serpilerek servise hazır hale getirilir. Afiyet olsun…

LEZZET ŞÖLENİ: HINGEL


Patates, tereyağı, su, yumurta, karabiber, kırmızı tozbiber, un ile hazırlanan Hıngel Yemeği, Ardahan yöresinin eşsiz lezzetlerinden bir tanesidir. Mantı hamuru için 2 bardak suyun üzerine 2 adet yumurta kırılarak, alabildiğine kadar un ilave edilir ve mantı hamuru yoğurulmaya başlanır. Haşlanan patatesler ezilir ve ezilmiş durumdaki patateslere yaklaşık yarım çay bardağı sıvı yağ eklenip, sotelenir. Sotelediğimiz patatesler isteğe göre karabiber, kırmızı toz biber ve tuz eklenerek ocaktan alındıktan sonra, önceden hazırlanan mantı hamuru bezelere bölünür ve bardağın ağız kısmı kullanılarak yuvarlak şekilde kesilir. Daha sonra kesilen hamurun orta kısımlarına elde ettiğimiz sotelenmiş patatesler koyulur ve hamur dıştan içedoğru büzülüp kapatılır. Bu şekilde hepsini hazırladıktan sonra, içerisinde sıvı yağ ve tuz olan suya atılır ve haşlanır. Piştikten sonra bir servis tabağıya da tepsi üzerine alınan Hıngel yemeği servise hazırdır. Ayrıca sosu için yaklaşık üç yemek kaşığı kızdırılmış tereyağı mantıların üzerine serpiştirilir. Şimdiden afiyet olsun…

ENFES TATLI: HASUTA

Tadı damağınızda kalacakolan Hasuta tatlısı, Ardahan yöresine özel bir tatlı olmakla beraber; gerçekten muhteşem lezzeti ile bizleri mest etmeyi başaracaktır. Şeker, sıvıyağ, tereyağı, un, tuz, su ile hazırlanan Hasuta tatlısı, sıvıyağ ve terayağın birtava içerisinde eritildikten sonra, içerisine şeker ilave edilerek karamelize kıvamını alana kadar kavurulması ile yapılır. Bir başka kapta un, tuz ve suyu ekleyerek çırpıldıktan sonra elde edilen karışımı, karamelize olan şekerin içerisine eklenerek, bir kaşık yardımı ile topak topak olmaması için iyice karıştırılması gerekir. Bu haliyle Hasuta’yı ocağın üzerinde orta ateşte yaklaşık 10-15 dakika karıştırdıktan sonra servis tabağına alınarak sıcak şekilde servis yapılır. Şimdiden afiyet olsun…

ARDI ARDINA MUHTEŞEM GÜZELLİKLER ARDAHAN’A YELKEN AÇIN

Ardahan’dan ayrılıyorsunuz diye üzülmeyin, yine geleceksiniz yazına ayrı, kışına ayrı, baharına ayrı… Dört mevsimdir Ardahan. İhtişamlı görüntüsüyle büyüleyen “Ardahan Kalesi”ni, bizlere tarihten kalıntılar sunan eşsiz “Kinzi Kalesi”ni, büyüleyen görüntüsü ve eğitim kalitesiyle bizlere eşlik eden “Ardahan Üniversitesi”ni, Ardahan’ın en değerli tarihi yerlerinden “Ramazan Tabyası”nı, Baltık ve Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biri: “Ardahan Kongre ve Kent Müzesi Binası”nı, Ardahan yöresinin hem eğlendiren hem ağlatan “yöresel halk oyunları”nı, Ardahan’da muhteşem el sanatlarından olan “Kilim” ve “Halıcığı”, doğayla iç içe olacağımız “Ardahan Yürüyüş Parkurları”nı, eşsiz lezzete sahip “Ayranaşı”, “Helle Aşı”, “Bişi”, “Mafiş Tatlısı”, “Hıngel”, “Hasuta”, “Ardahan Kaz Etli Üçlü Pilavı”nı mutlaka özleyeceksiniz, yaşadığınız yerde de alacaksınız “Göle’nin kaşar peyniri”ni. Tutmayacak yerini o tadı da özleyeceksiniz. Tatildeyken yolunuz oradan geçmeyecek. Aklınız oralara gidecek. Soğuk suları gelecek aklınıza buz gibi olsa da içsem diyeceksiniz. İçiniz titreyecek “soğuk havası” gelecek aklınıza ama üşemeyeceksiniz… Öyle bir yer ki her şeyi ile sımsıcak…Evet “Ardahan” öyle bir yer ki gurbetçisine de turistine de çok özel. Öyleyse can Ardahan’a yelken açın, hep seyahatte, sağlıkla, huzurla, elbette her daim “Murat Ak Seyahat” ile kalın; hoşça kalın.

Not: Bu yazımızı; sevgili öğrencim  İlker YERLİKAYA ile hazırladık. Ele aldığımız her konuyu, her bir ince detayı ile özenle seçtiğimiz görseller eşliğinde sizlere titiz bir çalışma ile aktarmaya çalışıyoruz. Çünkü bizim için kalite, bizim için sizler çok değerlisiniz. Seyahatte, kültürde, tarihte, sanatta her daim rehberiniz 'Murat Ak Seyahat' olsun.

Yorum Yazın

İçeriğimiz ile ilgili değerlendirmelerinizi ve içeriğimize eklenmesini istediğiniz konular var ise lütfen yorum olarak iletiniz.

İçeriklerimizi diğer sosyal medya adreslerimizden takip edebilirsiniz.

(Mesaj için 255 karakter limiti bulunmaktadır.)