Yükleniyor...
Sevgili dostlar bugünkü seyahat yerimiz Ege bölgesinde yer alan İzmir ilinin Güzelbahçe ilçesi olacaktır. Güzelbahçe ilçesinin kuzeyinde İzmir Körfezi, doğusunda Narlıdere, Güneyinde Menderes, batısında ise Urla ilçeleri yer almaktadır. Adeta güzellik abidesi olan Güzelbahçe, mavi ve yeşilin birleşmesi ile göz kamaştırıcı olmayı başarmıştır. Birbirinden güzel gezilecek yerleri ve kültürleri ile hayran bırakan Güzelbahçe, her sene binlerce turist tarafından ziyaret akınına uğramaktadır. Turizm açısından çok gelişmiş olan İzmir ili, Güzelbahçe ilçesi ile de gelişimini artırmaktadır. Gelin hep birlikte ismi gibi kendi de güzel olan Güzelbahçe şehrimizi daha detaylı tanıyalım.
Muhteşem manzaralara ev sahipliği yapan kadim şehrimiz ismini, M.Ö. 7. yüzyılda kurulmuş olan “Klazomenia” şehrinden almıştır. Bu şehir, 12 iyon kentinden biri olmayı başarmıştır. Şehir için zaman içerisinde farklı isimler de kullanılmıştır. Bu bağlamda genel olarak halk dilinde “Klizman” ismi ile bilinmektedir. Yıllar boyunca çok göç alan bölge, 1893 senesinde Girit’te yaşayan Müslümanların göçü ile kendi tarihindeki en büyük göç hareketlerinden birini yaşamıştır. Göç ve iç karışıklıklardan dolayı 1919-1922 seneleri arasında bölge, maalesef ki Yunan işgali altında kalmıştır. İşgallerden dolayı iyice güçsüzleşen bölge, 1936 senesinde Bucak müdürlüğü olarak Urla ilçesine bağlanmıştır. T.C. kurulduktan sonra ise İzmir valisi bölgeye gelmiş ve şöyle söylemiştir; “Bu yörenin toprağı kızıldır. Nitekim Kurtuluş Savaşı sırasında da buralarda çok fazla şehit kanı döküldü. Dolayısıyla buranın ismi artık “Kızılbahçe” olsun”. Bu bağlamda 1954 senesine kadar bölge, Kızılbahçe olarak tanınmıştır. Fakat daha sonraki süreçlerde halkı tarafından tepki gösterildiği için bölge “Güzelbahçe” ismini almıştır. 1993 senesinde ise bölge, ilçe olma statüsünü kazanmıştır.
Güzelbahçe şehrinin denizden yüksekliği yaklaşık 50 metre olarak tespit edilmiştir. Güzelbahçe'nin iklim yapısına bakacak olursak, tipik Akdeniz iklimi hakimdir. Bitki örtüsü ise yüksek yerler çamlıktan oluşurken, alçak kesimler maki topluluğundan oluşmaktadır.
Böylesine güzelliği sahip bir deniz karşısında elbette plaj olmazsa olmaz. Yaklaşık olarak sahil şeridi 7300 metre uzunluğa sahiptir. Belediye tarafından, ziyaretçilerin rahat bir şekilde keyif yapabilmesi ve huzurun ve denizin muhteşem güzelliğini keyfini doyasıya çıkarabilmeleri için şemsiyeler ve piknik alanları yapılmıştır.
Güzelbahçe'de Payamlı Bardacık Festivali, her sene Ağustos ayında düzenlenmektedir. Festival, iki gün sürmektedir. Festivalde bölgeye yaşayan üreticiler tarafından birbirinden güzel bardacıklar getirilerek, en iyi bardacık seçimi yapılmaktadır. Ve en iyi ürünü seçilen üreticilere hediyeler verilmektedir. Festivaller bünyesinde konserler ve halk oyunları organize edilerek büyük bir coşku ile düzenlenmektedir. Sırf bu festivaller için bile dünyanın dört bir yanından ziyaretçi, Güzelbahçe'ye gelerek katılım sağlamaktadır.
Maltepe Askeri Lisesi, Türkiye de bulunan dört liseden biri olmayı başarmaktadır. Diğer üç tanesi, İstanbul Kuleli Askeri Lisesi, Deniz Lisesi ve Bursa Işıklar Askeri Lisesidir. Söz konusu bu liselerde her sene binlerce askeri öğrenci yetiştirilmektedir.
Balıkçı barınağı, Güzelbahçe ilçe merkezinde bulunmaktadır. Her bir tarafı sularla çevrili ilçede balık olmaz mı? Ege'nin en güzel ve en taze balıkların satıldığı hatta gelen misafirler için hemen pişirilip servis edildiği balıkçı barınağında hizmetler profesyonelce gerçekleştirilmektedir.
Anıt ağacı, Yaka mahallesinde yer almaktadır. Ağaç, 1995 senesinde tabiat anıtı olarak tescillenerek koruma altına alınmıştır. Yapılan tahminlere göre Anıt ağacı 150 senedir varlığını korumayı başarmaktadır. Ağaç; yaklaşık 1.30 metre çapa, 4.10 metre genişliğe sahiptir.
Yassıca Adası; aynı zamanda Koyun Adası ve Alman adası olarak da bilinmektedir. Alman Adası denme sebebi ise bir zamanlar adada Alman bir kişinin yaşadığının söylenmesidir. Yassıca Adası'nda neredeyse her şeyi yapabilmeniz mümkündür. Öyle ki ister güneşin tadını çıkartın, ister yüzün, isterseniz de İzmir Belediyesi tarafından tahsis edilen gemilerde deniz yolculuğu yapın. Her şeyin bir başka güzel olduğu bu adada bol bol fotoğraf çekmeyi sakın unutmayın.
Çiçek adaları, Güzelbahçe ilçe merkezine yaklaşık 20.5 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Çiçek adaları, Yassıca Ada'nın tam karşısında bulunmaktadır. Çiçek adalarındaki kumun killi olmasından dolayı cilde çok iyi geldiği söylenmektedir. Hatta rivayetlere göre, Kleopatra’nın bu adaya geldiği söylenmektedir. Ada da yerleşim yoktur. Ada yakınlarında çoğunlukla balıkçılık yapılmaktadır.
İnkaya Mağarası, Güzelbahçe ilçe merkezine bağlı Yelki mahallesinde yer almaktadır. Mağara, yaklaşık 220 metre uzunluğa ve yaklaşık 30 metre derinliğine sahiptir. Mağara üzerinde yıllar boyunca birçok arkeolojik çalışmalar yapılmıştır. Yapılan tespitlere göre M.Ö. 6.-7. yüzyıllarda iskan olduğu, M.S. 19.- 20. senelerde ise tapınak olarak kullanıldığı sonucuna varılmıştır. Mağaraya ulaşım biraz zordur. Mağara yakınlarına kadar arazi taşıtı veya traktörle gidildikten sonra 20 dakika kadar yürümeniz gerekmektedir.
Güzelbahçe ilçesine gelip de alışveriş yapacak yer arıyorsanız, şehirdeki en popüler pazar yeri olan Yaka Otanik Pazarı'nı sizlere önereceğim. Pazar, Yaka mahallesinde yer almaktadır. Birbirinden güzel ve hiçbir hormon katkısı bulunmayan organik bir şekilde tezgahlara gelen ürünler, bu pazarda satışa sunulmaktadır. Sanırım Yaka Otanik Pazarı, hem bulunduğu muhitten hem de organik olmasından dolayı bu isimleri almıştır.
Güzelbahçe ile bağlı olduğu İzmir arası yaklaşık 27 kilometre olarak tespit edilmiştir. Yaklaşık yarım saatlik yolculuk neticesinde güzel şehir İzmir'e ulaşım sağlayabilirsiniz. Başkentimiz Ankara ile Güzelbahçe arası ise yaklaşık 623 kilometredir. Bu yolculuğunuz ise yaklaşık 10 saat kadar sürecektir. İstanbul ile Güzelbahçe arası ise yaklaşık 511 kilometre olarak belirlenmiştir. İstanbul’dan Güzelbahçe ilçesine gelmek isterseniz yaklaşık 6 saat 10 dakikalık bir karayolu yolculuğu yapmanız gerekecektir. Araç ile değil de uçuş yaparak gelmeyi düşürseniz en yakın havalimanı Adnan Menderes Havalimanı olacaktır. İlçe ile havalimanı arası ise yaklaşık 25 kilometredir. Havalimanından Güzelbahçe'ye ulaşım sağlamak için belirli saatlerde seferler düzenlenmektedir.
Günümüzü güzelleştiren bizlere huzur veren Güzelbahçe ilçemiz için anlatacaklarımız şimdilik bu kadar sevgili dostlar. Sizler de bu güzel duyguları yaşamak, muhteşem kadrajları kameralarınızda yakalamak istiyorsanız rotanızı Güzelbahçe'ye çevirmeyi sakın unutmayın. Özgürlüğünüzü alın ve birbirinden muhteşem doğal güzellikleriyle sizleri bekleyen huzurun, keyfin, mutluluğun buluşma noktası Güzelbahçe'ye yelken açın, sağlıcakla, huzurla elbette Murat Ak Seyahat ile kalın.
Not: Güzelbahçe ile ilgili her konuyu, her bir ince detayı özenle seçtiğimiz görseller eşliğinde sizlere titiz bir çalışma ile aktarmaya çalıştık. Çünkü bizim için kalite, bizim için sizler çok değerlisiniz. Seyahatte, kültürde, tarihte her daim rehberiniz Murat Ak Seyahat olsun.